Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Νέα αγορανομική διάταξη για την κοστολόγηση των φαρμάκων

7/9/2009
Ποια είναι τα βασικά σημεία της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (ημερομηνία δημοσίευσης η 3/9/2009) η νέα αγορανομική διάταξη που αφορά στον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων.

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (ημερομηνία δημοσίευσης η 3/9/2009) η νέα αγορανομική διάταξη που αφορά στον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων.

 

Τα βασικά σημεία της διάταξης είναι τα εξής:

  • Η τιμή ενός φαρμάκου καθορίζεται από το Μέσο Όρο των 3 χαμηλότερων τιμών που έχει το φάρμακο στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για παλιά ή νέα κράτη (κράτη που προστέθηκαν στην Ε.Ε. μετά την πιο πρόσφατη διεύρυνσή της).

    Αυτό που ίσχυε έως τώρα ήταν ότι, η τιμή ενός νέου φάρμακου καθοριζόταν από το Μέσο Όρο των 2 χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ε.Ε. των 15 (συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας) και της χαμηλότερης τιμής από τα 10 νέα κράτη-μέλη που εισχώρησαν στην Ε.Ε. την 1/5/2004 (τύπος 2+1).
  • Δεν εγκρίνεται τιμή σε φάρμακο που δεν κυκλοφορεί στην ίδια μορφή και περιεκτικότητα σε τρία (3) τουλάχιστον από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Έως τώρα αρκούσε η κυκλοφορία του φαρμάκου σε δύο (2) μόνο κράτη-μέλη της Ε.Ε., από 26 ευρωπαϊκά κράτη (25 κράτη της Ε.Ε. και Ελβετία).
  • Η εγκριθείσα τιμή κάθε νέου φαρμάκου θα επαληθεύεται υποχρεωτικά στο πέμπτο (5ο) κατά σειρά Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, από εκείνο στο οποίο έχει δημοσιευτεί η αρχική τιμή του (χονδρικά δηλαδή, μετά από μόλις 10 μήνες).

    Έως τώρα, από τη στιγμή της κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου στην ελληνική αγορά μέχρι την 1η επαλήθευση της τιμής του, μεσολαβούσε πάνω από 1,5 χρόνος.


Διαβάστε αναλυτικά τη νέα αγορανομική διάταξη (από το site του ΣΦΕΕ)


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στις 12 Νοεμβρίου 2025 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Διαγωνισμοί για την ασφάλιση των φαρμακοποιών και των συνταγών
Σκοπεύει να καλύψει τα μέλη του για επαγγελματική αστική ευθύνη και για την αξία των συνταγών
Φ.Σ. Αττικής: Ζητά την επαναφορά της ταινίας γνησιότητας στα ΜΗΣΥΦΑ
Κρίνει πως η κατάργησή της τα υποβιβάζει σε προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας
9ο Συνέδριο «Το Φαρμακείο του Αύριο»
«Φαρμακείο 360°: Συνδέοντας Ανθρώπους, Τεχνολογία & Υγεία»