Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Να δοθεί ένα τέλος στην «ποινή» για τη χορήγηση πρωτότυπου φαρμάκου

20/12/2023 9:53:19 μμ
Η πρόταση του Νέου Δρόμου - Συμμαχίας Φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Να τεθεί ξανά επί τάπητος ένα διαχρονικό αίτημα των φαρμακοποιών ζητούν οι παρατάξεις Νέος Δρόμος - Συμμαχία Φαρμακοποιών, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΜΑ για την ανάκληση αδειών κυκλοφορίας περίπου 400 γενόσημων φαρμάκων. Πρόκειται για την κατάργηση της ποινής ύψους 0,8% επί της λιανικής τιμής που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση πρωτότυπου φαρμάκου.


Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της παράταξης, στη λίστα που εξέδωσε ο ΕΜΑ «περιλαμβάνεται πληθώρα γενόσημων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και εν αναμονή ανακοινώσεων από τον ΕΟΦ θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να τεθεί ξανά το σοβαρότατο ζήτημα». Σημειώνουν δε ότι «ορθώς αποτελεί διαχρονικά πάγιο αίτημα του κλάδου, ωστόσο η συγκυρία αποτελεί ένα ακόμα πρόσθετο λόγο ώστε μετΆ επιτάσεως να διεκδικηθούν τα δίκαια και τα αυτονόητα».

Η απόφαση του ΕΜΑ

Οι ανακλήσεις αποφασίστηκαν μετά από επιθεώρηση σε εργαστήριο της Ινδίας, το Synapse LabsPvt. Ltd, από το οποίο ελέγχθηκε η βιοϊσοδυναμία περισσότερων από 400 γενοσήμων. Ο ΕΜΑ εντόπισε παρατυπίες και ανεπάρκειες στις διαδικασίες για τη διαχείριση των δεδομένων, στην τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων και στα ηλεκτρονικά συστήματα του εργαστηρίου. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Οργανισμό, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των συμπερασμάτων της Synapse Labs για τη βιοϊσοδυναμία των γενοσήμων.


Η έρευνα που διεξάγει τώρα η επιτροπή CHMP του ΕΜΑ δείχνει ότι 35 σκευάσματα διατηρούν τις άδειες κυκλοφορίας τους, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από άλλες πηγές. Για τα υπόλοιπα όμως, οι άδειές τους τίθενται σε αναστολή, εωσότου οι εταιρείες καταθέσουν αξιόπιστες μελέτες βιοϊσοδυναμίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου