Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Να αποσύρει τις δηλώσεις του ο 'Aκης Σκέρτσος ζητούν οι φαρμακοποιοί

11/6/2021 1:28:57 μμ
Τα self test είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο φυσικός τους χώρος είναι το φαρμακείο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την άμεση απόσυρση των πρόσφατων δηλώσεων του Υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό 'Aκη Σκέρτσου ζητούν εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να σβήσει τη φωτιά που άναψε, ανακοινώνοντας ότι η διάθεση των self tests, που είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα, θα γίνει από άλλα κανάλια διανομής, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Ο κλάδος τονίζει ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, καθώς κανείς δεν απαίτησε ανταμοιβή για αυτήν την πράξη αλληλεγγύης των φαρμακοποιών εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν αυτή η κατηγορία προϊόντων να αλλάξει χώρο διάθεσης, που είναι αποκλειστικά τα φαρμακεία σύμφωνα και με τον ίδιο τον ΕΟΦ, και να απελευθερωθεί η αγορά τους, συμπαρασύροντας ενδεχομένως και άλλες κατηγορίες ιατροτεχνολογικών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στελέχη φαρμακευτικών συλλόγων στο f.daily, αυτή η δήλωση του 'Aκη Σκέρτσου -και μάλιστα μεσω κοινωνικών δικτύων- προσβάλλει τον κλάδο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή συντονισμένα και αποτελεσματικά βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς οικονομικά προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης, με τους εργαζόμενους και τους μαθητές να μη γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα προμηθευτούν την ερχόμενη εβδομάδα τις ποσότητες των self test που απαιτούνται για να πάνε στις εργασίες και στα σχολεία τους αντίστοιχα. Για αυτό όμως αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, υποστηρίζει ο κλάδος.

Λάδι στη φωτιά οι πρόσφατες δηλώσεις του 'Aδωνι Γεωργιάδη

Την ίδια στιγμή οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τη διάθεση των self tests έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τον 'Aκη Σκέρτσο: «Είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που τα φαρμακεία θα σταματήσουν να διανέμουν self test, θα βρεθούν άλλα κανάλια διανομής, όπως τα σούπερ μάρκετ. Αν ρωτάτε την άποψη μου, ως υπουργείο Ανάπτυξης, η θέση μου είναι 100% ναι, για τα σούπερ μάρκετ». 
Μάλιστα σε ερώτηση για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ο υπουργός απάντησε ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα, καθώς οι δικαιούχοι έχουν την επιλογή να κοινοποιήσουν το ΑΜΚΑ τους στον εργαζόμενο στο σούπερ μάρκετ ή να πάνε να το αγοράσουν.
Φαίνεται πάντως ότι οι συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ έχουν προχωρήσει, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί τίποτα. Μάλιστα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί και θέμα αποζημίωσης ανά τεστ που θα καταβάλλεται από την κυβέρνηση στα σούπερ μάρκετ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα καταβληθούν σε 36 ισόποσες δόσεις
Για τις φαρμακαποθήκες το κράτος θα δώσει αμοιβή 0,05 ευρώ ανά τεμάχιο


Σχετικά άρθρα

Οι συνενώσεις φαρμακείων στη Γ.Σ. του ΠΦΣ
Οι εκπρόσωποι του κλάδου θα συναντηθούν 9-10 Οκτωβρίου στην Αθήνα
ΦΣΘ: Γιορτή για φαρμακοποιούς και κοινό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Εκπαιδευτικές ομιλίες, παρουσιάσεις, διαγωνισμοί και πλούσια δώρα!
Φαρμακεία: Νέα απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ
Θα καταβληθούν σε 36 ισόποσες δόσεις