Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΜΥΣΥΦΑ: Προς το παρόν δε θα πωλούνται από τα σούπερ-μάρκετ

2/12/2015 9:27:00 πμ
Νέα παράταση για τον Ιανουάριο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Παγώνει προς το παρόν η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων  από καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα σούπερ - μάρκετ. Και αυτό γιατί δεν θα περιλαμβάνεται  στα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου η διάταξη για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να μην περιληφθούν άλλα θέματα τα οποία θα την φέρουν αντιμέτωπη με πολυπληθείς επαγγελματικές ομάδες. Έτσι βάση των ίδιων πληροφοριών οι "θεσμοί” δέχτηκαν να δώσουν μία μικρή χρονική ανάσα για τα ΜΥΣΥΦΑ, η οποία, ωστόσο, δεν αναμένεται να κρατήσει μόνο ένα μήνα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα προαπαιτούμενα συνεχίζονται τον Ιανουάριο, οπότε δεν αποκλείεται να έρθει διάταξη, με την οποία τα εν λόγω σκευάσματα θα μπορούν να διατίθενται και από καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα σούπερ – μάρκετ.

Να υπενθιμιστεί εδώ ότι η "εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ είχε παρουσιαστεί την άνοιξη του 2014 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και αφορούσε μία σειρά από επαγγέλματα.

Τζίρος


Η απώλεια των εσόδων από τα ΜΥΣΥΦΑ είναι καίρια για το φαρμακείο, το οποίο εμφανίζει πλέον μικρά έσοδα από συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ γίνονται κάθε τρεις μήνες.

Τα ΜΥΣΥΦΑ έχουν έναν ετήσιο τζίρο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος καταλήγει άμεσα (με μετρητά) στα άδεια ταμεία των φαρμακείων. Αντισταθμίζει, δε, τη μείωση των εσόδων από τα άλλα προϊόντα.

"Πρωταθλητές” σε πωλήσεις  είναι τα παυσίπονα, τα οποία καταλαμβάνουν το 19% της συγκεκριμένης αγοράς, τα σκευάσματα για τον βήχα και το κρυολόγημα (18%), οι βιταμίνες (16%), τα δερματολογικά προϊόντα (9%) και τα προϊόντα για το πεπτικό σύστημα (6%).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη MD, MSc, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Medical Advisor Φαρμασέρβ-Λίλλυ
Κατέληξαν σε συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο






Σχετικά άρθρα

f-anazitisi: Ενσωματώνει το σύστημα ταξινόμησης ATC του Π.Ο.Υ.
Ενισχύει περαιτέρω την επιστημονική εγκυρότητα και τη χρηστικότητά της
Μήνυμα για τις εκλογές του Φ.Σ. Χανίων
Από τον Μ. Κατσαράκη, γ.γ. ΠΦΣ και υποψήφιο πρόεδρο
Iowa: Φαρμακεία αξιοποιούνται για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα
Στο πλαίσιο πανεπιστημιακής μελέτης με την υποστήριξη της Eli Lilly
ΠΦΣ: Ηλεκτρονικές οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο «Προλαμβάνω»
Νέο πεδίο στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ