Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορούν οι καραμέλες για το βήχα να τον επιδεινώσουν;

5/9/2018 12:59:44 μμ
Ενδείξεις από μια μικρή μελέτη παρατήρησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια μελέτη παρατήρησης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Επιτροπής Οικογενειακής Ιατρικής (Journal of American Board of Family Medicine) έδειξε ότι οι καραμέλες για το βήχα, και ιδίως αυτές με μενθόλη, σχετίστηκαν με μεγαλύτερη διάρκεια βήχα και επιδείνωσή του.


Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια που δόθηκαν σε εφήβους και ενήλικες με βήχα που επισκέφτηκαν μια κλινική πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Wisconsin των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τη διάρκεια και τη βαρύτητα του βήχα και τη χρήση μη συνταγογραφούμενων καραμελών για το βήχα.


Από τους 548 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 363 (66,2%) κατανάλωναν καραμέλες για το βήχα, ήταν κυρίως γυναίκες (65,4%), με μέση ηλικία 49,5 ετών και ήταν μη καπνιστές (57,8%). Από τους 363, οι 300 ασθενείς έδωσαν αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα είδη των καραμελών που χρησιμοποίησαν και το 90% αυτών χρησιμοποίησε καραμέλες με μενθόλη.


Σύμφωνα με τα πορίσματα της μικρής αυτής έρευνας, όσοι κατανάλωναν καραμέλες για την αντιμετώπιση του βήχα παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια στο βήχα τους σε σύγκριση με όσους δεν τις χρησιμοποιούσαν (μέσος όρος 12,5 d έναντι 9,8 d, P <0,0001).


Η έρευνα επίσης έδειξε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της σοβαρότητας του βήχα και του αριθμού των καραμελών ανά ημέρα αλλά και της δόσης μενθόλης ανά ημέρα. Οι συσχετίσεις αυτές διατηρήθηκαν, ακόμα και αφού λήφθηκε υπόψη η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η εποχή και η γεωγραφική περιοχή.


Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, η μενθόλη ενδεχομένως να έχει κάποια αρνητική επίδραση στο βήχα σε ορισμένους ασθενείς, υποθέτοντας ότι η επανειλημμένη έκθεση σε μενθόλη μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή (φαινόμενο rebound).


Προφανώς επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να προσδιοριστεί η αιτία, καθώς –όπως τονίζουν– ένας επίμονος βήχας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως λοίμωξη, άσθμα, χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων κ.ά.

Ωστόσο διατυπώνουν την άποψη ότι σε κλινική αξιολόγηση σοβαρού ή / και επίμονου, ανεξήγητου βήχα, θα μπορούσε να συνιστάται η διακοπή αυτών των προϊόντων με μενθόλη.

Η συμβουλή του φαρμακοποιού

Το pharmacytoday.org συνιστά στους αναγνώστες του φαρμακοποιούς να αναφέρουν σε πελάτες-ασθενείς τους με παρατεταμένο βήχα ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καραμέλες μπορεί να παρατείνουν το βήχα και ιδίως αυτές με μενθόλη να τον επιδεινώνουν.

Θα μπορούσαν να προτείνουν τη διακοπή τους για να διαπιστωθεί αν θα βελτιωθούν τα συμπτώματα. Αν όχι, καλό είναι οι φαρμακοποιοί να παραπέμψουν σε γιατρό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»