Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μπορεί να υπάρξει φυσιολογικός τοκετός μετά από μια καισαρική;

9/5/2017 5:25:38 μμ
Οι γιατροί ανατρέπουν τη "μονοκρατορία" των καισαρικών στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε καισαρική για να γεννήσουν το πρώτο τους παιδί αναρωτιούνται αν θεωρείται επιβεβλημένο και η δεύτερη γέννα να γίνει μέσω της ίδιας επέμβασης.


Οι ειδικοί απαντούν πως θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την άποψη που υποστηρίζει τη «μονοκρατορία» της επαναληπτικής καισαρικής και αυτό γιατί είναι σαφώς λιγότερες οι επιπλοκές από το φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, από το να επιλεγεί κάποια και πάλι το... χειρουργείο.


«Δεν είναι πλέον απαραίτητες όλες οι καισαρικές», τονίζει ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας πως «η απόφαση για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και να εξετάζονται όλες οι απαραίτητες παράμετροι, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο. Φυσικά η όλη επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθμό εμπειρίας του ιατρού, αλλά και τις ειδικές γνώσεις που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο».


«Οι κατεστημένες αντιλήψεις βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να υπερκερασθούν», προσθέτει, «ειδικά αν σκεφθούμε ότι ενώ η μέθοδος VBAC ή ‘Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική’ (Vaginal Birth After Cesarean), ήταν συνηθισμένη στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα ελάχιστοι ιατροί τολμούσαν να την προτείνουν, αντίληψη η οποία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν διέθεταν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υπερκεράσουν τις απαιτήσεις της μεθόδου».


Μεγάλο ρόλο στην εφαρμογή του φυσιολογικού τοκετού, όταν έχει ήδη προηγηθεί καισαρική, έπαιξαν και παίζουν οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα να γεννήσουν φυσιολογικά τα επόμενα -μετά το πρώτο- παιδιά τους, ενώ ανάμεσα στους «επικριτές» της μεθόδου συγκαταλέγονται εκείνοι που μιλούν για ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ζητούν την άμεση εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ.
Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με πολιτικούς για το θέμα






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της