Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Μπορεί η ασπιρίνη να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου;

23/12/2016 10:47:10 πμ
Μελέτη δείχνει ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.


Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ και του Αντικαρκινικού Κέντρου του ίδιου πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Δρ Χάρβεϊ Ρισ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 761 άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος στην Σαγκάη το διάστημα 2006-2011 και τους συνέκριναν με 794 άτομα χωρίς καρκίνο.


Όλοι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν έπαιρναν χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη σε ημερήσια βάση. Το 18% των υγιών ατόμων όντως έπαιρναν ασπιρίνη σε καθημερινή βάση όπως και το 11% των πασχόντων από καρκίνο του παγκρέατος.


Μετά τη στατιστική προσαρμογή σε διάφορες παραμέτρους, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον ήδη μικρό κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 46%.


Ωστόσο, τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ασπιρίνη συντελεί σε απευθείας χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ και οι συμμετέχοντες ίσως να μη θυμήθηκαν με ακρίβεια τη δοσολογία που λάμβαναν.


Πάντως, μετα-ανάλυση άλλων ερευνών κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Οι ίδιοι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 18 μελέτες που είχαν εστιάσει στη σχέση ασπιρίνης και καρκίνου του παγκρέατος σε εύρος 20ετίας και διαπίστωσαν ότι η χρήση της μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον D. Ostwald, CEO του WifOR Institute της Γερμανίας






Σχετικά άρθρα

UCB: Το bimekizumab στη ψωριασική αρθρίτιδα και την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα
Έδειξε διαρκή αποτελεσματικότητα και έλεγχο της φλεγμονής
Mazdutide: Το νέο πολυαναμενόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία
Είναι ο πρώτος στον κόσμο διπλός αγωνιστής GLP-1 και GCG
Νέα ελπιδοφόρα γονιδιακή θεραπεία για σπάνια οφθαλμική βλάβη
Οι ασθενείς ζητούν από την J&J να καταθέσει Αίτηση 'Αδειας Βιολογικών Προϊό
Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο