Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μόνο το 22% των νέων θεραπειών παράγονται στην Ευρώπη

3/5/2023 5:08:05 πμ
Απαιτούνται κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από αριστερά: Σταμάτης Ζαχαρός, Δημοσιογράφος, One Channel, Athens Voice, Dailypost.gr - Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ - Klavs Holm, Ambassador of Denmark to the Hellenic Republic - Δημήτρης Αναγνωστάκης, General Manager, Boehringer Ingelheim - Κώστας Παπαγιάννης, Country President & CPO, Novartis
Κατά τη διάρκεια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Πρέσβης της Δανίας στην Ελλάδα, Klavs Holm, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος και διαβούλευση με όλες τις χώρες και όλους τους φορείς για την πρόταση της Κομισιόν (σχετικά με τη φαρμακευτική νομοθεσία), ωστόσο πρέπει να καθοριστούν σαφώς οι προτεραιότητες που είναι η πρόσβαση στα φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς ελλείψεις και η τήρηση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, υπογράμμισε ότι κακώς οι ρυθμιστές της πολιτικής δεν νοιώθουν ότι πρέπει να αναβαθμίσουν τη φαρμακοβιομηχανία και να της δώσουν κίνητρα για να αναπτύξει νέες τεχνολογίες.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική που ανακοινώθηκε το 2020, σημείωσε ότι η τελευταία αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας έγινε πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια και θεωρείται πλέον αναχρονιστική και μακριά από τις σύγχρονες εξελίξεις και ανάγκες. «Έχουμε τους ίδιους στόχους με την Κομισιόν αλλά δεν βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», σχολίασε.

«Ζήτημα επιβίωσης» χαρακτήρισε την καινοτομία για τις φαρμακευτικές εταιρείες ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, General Manager της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι κάθε έρευνα προϋποθέτει μεγάλη οικονομική επένδυση. Εξέφρασε την άποψη ότι η νέα νομοθεσία, που θα διαμορφωθεί με βάση την πρόταση της Κομισιόν, πρέπει να εξασφαλίσει κίνητρα για ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα και ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια μόνο το 22% των νέων θεραπειών προέρχεται από την Ευρώπη.
«Σε έναν τομέα όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Ασία, όπως σε αυτόν των κλινικών μελετών, η Ευρώπη πρέπει πια να επιλέξει αν θα καινοτομήσει ή αν θα μείνει στάσιμη».

Ο Κώστας Παπαγιάννης, Country President & CPO της Novartis στην Ελλάδα, τόνισε ότι «καλή υγεία σημαίνει καλή οικονομία» και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναθεώρηση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.
«Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα και έτσι η καινοτομία φτάνει σχετικά γρήγορα στους ασθενείς», είπε, προσθέτοντας ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας των εσωτερικών κανόνων. Συγκεκριμένα, κατά ποσοστό 75-80% οι λόγοι καθυστερημένης ή καθόλου πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα δεν σχετίζονται ούτε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε με τη βιομηχανία, αλλά οφείλονται αποκλειστικά στις εθνικές διαδικασίες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος της βιομηχανίας, των ΜμΕ και της ακρίβειας, στο επίκεντρο των συζητήσεων τους
Με στόχο την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ε.Ε. σε θεραπείες


Σχετικά άρθρα

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την προστασία των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα
Ο υπουργός κάλεσε το ΕΚΑΒ και τις ΥΠΕ να είναι σε ετοιμότητα
Α. Γεωργιάδης: Πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς με Πάρκινσον
Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης
Ο ΕΟΦ συγκεντρώνει στοιχεία πωλήσεων από ΚΑΚ και φαρμακαποθήκες
Για 8 συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα
Δικαστική διαταγή για απόσυρση αντιθρομβωτικού φαρμάκου
Όλα τα σκευάσματα με ριβαροξαμπάνη 15 και 20mg της Viatris πρέπει να επιστραφούν