Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Μόνο οι φαρμακοποιοί μπορούν να είναι ιδιοκτήτες ενός φαρμακείου»: η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

16/12/2008
Η τελική απόφαση στα τέλη Μαρτίου 2009
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η ιδιοκτησία και η λειτουργία ενός φαρμακείου αποτελεί δικαίωμα που ανήκει αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς και μόνο σ’ αυτούς. Αυτή είναι η γνωμάτευση στην οποία κατέληξε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Υβ Μποτ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της 16ης Δεκεμβρίου 2008.

Η ανακοίνωση αφορά την εκδίκαση προσφυγής ιταλών και γερμανών παραγόντων υπέρ του «ανοίγματος» του φαρμακευτικού επαγγέλματος και της αλλαγής του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σύμφωνα με τον νομικό της Ε.Ε., η ιταλική και η γερμανική νομοθεσία που προϋποθέτουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού ως απαραίτητου όρου για την ιδιοκτησία και τη λειτουργία φαρμακείου, είναι απόλυτα δικαιολογημένες στο πλαίσιο της εγγυημένης και επαρκούς παροχής φαρμάκων στον πληθυσμό και προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Μάλιστα ο γενικός εισαγγελέας τονίζει πως η διαφύλαξη της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί κριτήριο ανώτερο έναντι της αρχής της «ελεύθερης εγκατάστασης» και όρο που στηρίζει απόλυτα τη γνωμάτευσή του.

Ο Υβ Μποτ υπογραμμίζει επίσης το πόσο σημαντικό θέμα αποτελεί η εγγύηση της ουδετερότητας στη φαρμακευτική συμβουλή και καθοδήγηση, ώστε αυτή να χαρακτηρίζεται από επάρκεια και αντικειμενικότητα. Κατά την άποψη του νομικού, η ποιότητα του εφοδιασμού των πολιτών με τα φάρμακα που αυτοί χρειάζονται είναι στενά συνδεδεμένη με την ανεξαρτησία που θα πρέπει να διακρίνει τον πάροχο φαρμάκων στην άσκηση του λειτουργήματός του και κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται μόνο όταν ο ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου είναι φαρμακοποιός και ανεπηρέαστος από εξωτερικές επιδράσεις και οικονομικά συμφέροντα.

Η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα δεν υποχρεώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να συμμορφωθεί προς αυτή. Είναι ενδεικτική μόνο και αποτελεί ανεξάρτητη πρόταση προς συζήτηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης της τελικής απόφασης στο θέμα, η οποία θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Μαρτίου του 2009. Σύμφωνα πάντως με τον Π.Φ.Σ., η γνωμάτευση του επιφανούς νομικού «αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα».


Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις του γενικού εισαγγελέα Υβ Μποτ στον εξής ΣΥΝΔΕΣΜΟ.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των προβλημάτων
Μεγάλες οι ανάγκες για εμβόλια και αντιβιοτικά για τους κατοίκους της Θεσσαλίας


Σχετικά άρθρα

30cm νερό & ατελείωτα στρώματα λάσπης στα φαρμακεία της Μαγνησίας
Ο Σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των προβλημάτων
ΠΦΣ: Θα στηρίξει και με δικά του κονδύλια τα πλημμυρισμένα φαρμακεία
Μεγάλες οι ανάγκες για εμβόλια και αντιβιοτικά για τους κατοίκους της Θεσσαλίας
Φ.Σ. Λιβαδειάς: «Δεν συμμετέχουμε στη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου»
«Οι φαρμακοποιοί κλήθηκαν να παρανομήσουν», αναφέρει ο Σύλλογος
Η Φαρμασέρβ-Λίλλυ στηρίζει τις φαρμακαποθήκες της Θεσσαλίας
Προσφέρει επιπλέον ποσότητες φαρμάκων και χρόνο πίστωσης, μετά από αίτημα των ΠΦΣ & ΟΣΦΕ