Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Μόνο οι φαρμακοποιοί μπορούν να είναι ιδιοκτήτες ενός φαρμακείου»: η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

16/12/2008
Η τελική απόφαση στα τέλη Μαρτίου 2009
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η ιδιοκτησία και η λειτουργία ενός φαρμακείου αποτελεί δικαίωμα που ανήκει αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς και μόνο σ’ αυτούς. Αυτή είναι η γνωμάτευση στην οποία κατέληξε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Υβ Μποτ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της 16ης Δεκεμβρίου 2008.

Η ανακοίνωση αφορά την εκδίκαση προσφυγής ιταλών και γερμανών παραγόντων υπέρ του «ανοίγματος» του φαρμακευτικού επαγγέλματος και της αλλαγής του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σύμφωνα με τον νομικό της Ε.Ε., η ιταλική και η γερμανική νομοθεσία που προϋποθέτουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού ως απαραίτητου όρου για την ιδιοκτησία και τη λειτουργία φαρμακείου, είναι απόλυτα δικαιολογημένες στο πλαίσιο της εγγυημένης και επαρκούς παροχής φαρμάκων στον πληθυσμό και προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Μάλιστα ο γενικός εισαγγελέας τονίζει πως η διαφύλαξη της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί κριτήριο ανώτερο έναντι της αρχής της «ελεύθερης εγκατάστασης» και όρο που στηρίζει απόλυτα τη γνωμάτευσή του.

Ο Υβ Μποτ υπογραμμίζει επίσης το πόσο σημαντικό θέμα αποτελεί η εγγύηση της ουδετερότητας στη φαρμακευτική συμβουλή και καθοδήγηση, ώστε αυτή να χαρακτηρίζεται από επάρκεια και αντικειμενικότητα. Κατά την άποψη του νομικού, η ποιότητα του εφοδιασμού των πολιτών με τα φάρμακα που αυτοί χρειάζονται είναι στενά συνδεδεμένη με την ανεξαρτησία που θα πρέπει να διακρίνει τον πάροχο φαρμάκων στην άσκηση του λειτουργήματός του και κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται μόνο όταν ο ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου είναι φαρμακοποιός και ανεπηρέαστος από εξωτερικές επιδράσεις και οικονομικά συμφέροντα.

Η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα δεν υποχρεώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να συμμορφωθεί προς αυτή. Είναι ενδεικτική μόνο και αποτελεί ανεξάρτητη πρόταση προς συζήτηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης της τελικής απόφασης στο θέμα, η οποία θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Μαρτίου του 2009. Σύμφωνα πάντως με τον Π.Φ.Σ., η γνωμάτευση του επιφανούς νομικού «αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα».


Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις του γενικού εισαγγελέα Υβ Μποτ στον εξής ΣΥΝΔΕΣΜΟ.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025


Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας