Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Μια ταχεία εξέταση για την ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών αναζητά η Ευρώπη

17/3/2015 9:38:37 πμ
Το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών βάζει στο στόχαστρό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



«Χρυσούς» προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όποιους καταφέρουν να αναπτύξουν μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο εντοπισμού των ασθενών που χρειάζονται αντιβιοτικά.


Το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάζει στο στόχαστρο της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας ένα «υπερκίνητρο» σε ερευνητές που θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια ταχεία εξέταση (rapid test) που θα επιτρέψει στους παρόχους υγείας να διακρίνουν μεταξύ των ασθενών με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα, βρογχίτιδα κλπ.) και εκείνων που μπορούν να θεραπευτούν, με ασφάλεια χωρίς αντιβιοτικά.

Το άτομο ή ομάδα που θα αναπτύξει αυτή τη μέθοδο θα λάβει το βραβείο 1 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020!


Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αναίτιας χρήσης αντιβιοτικών, που ενισχύει το αυξανόμενο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, που οδηγεί στο θάνατο 25 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Κοστίζει δε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και κατακρημνίζει την παραγωγικότητα.


Το τεστ θα πρέπει να είναι οικονομικό, ταχύ, εύκολο στη χρήση και η εξέταση πρέπει να είναι φτηνή, ταχεία και εύκολη στη χρήση. Προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται από τις 10 Μαρτίου 2015 έως τις 17 Αυγούστου 2016.


Πρόκειται για ένα από τα πέντε βραβεία καινοτομίας που θα προκηρυχθούν το 2015. Τα υπόλοιπα αφορούν την οπτική μετάδοση δεδομένων, τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και τη διαχείριση του φάσματος των ασύρματων δικτύων.


Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια συνεργασία της Biogen με τη διαφημιστική εταιρεία 21GRAMS
Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP)






Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα για τις μη μεταδοτικές παθήσεις από τον Π.Ο.Υ. Ευρώπης
Προκαλούν 1,8 εκατ. θανάτους και κοστίζουν 514 δισ. δολάρια τον χρόνο
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ενέκρινε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Ευρεία ένδειξη για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα σοβαρότητας της νόσου