Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μια σπάνια επώδυνη δερματοπάθεια βρίσκει τη θεραπεία της

7/10/2014 9:54:45 πμ
Νέα μελέτη για το Humira
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας κεντρικής μελέτης φάσης 3, τα οποία αποδεικνύουν ότι το adalimumab (εμπορική ονομασία HUMIRA®) είναι αποτελεσματικό και στη μείωση των κλινικών σημείων και συμπτωμάτων της μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας (ΔΙ), ειδικότερα όσον αφορά στον αριθμό των αποστημάτων και των φλεγμονωδών οζιδίων. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο 44ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογικής Έρευνας (ESDR) που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Το Humira είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο έως σήμερα έχει χαρακτηριστεί ως «πολυφάρμακο» καθώς αποτελεί μία βιολογική θεραπεία, για την οποία καταγράφονται 15 ενδείξεις και σύντομα ένα εκατομμύριο ασθενείς σε όλο τον κόσμο, θα το λαμβάνουν. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2020, το Humira, θα είναι το νούμερο 1 φάρμακο παγκοσμίως.

Η πρώτη ένδειξη που έλαβε το Humira, όπως εξηγεί ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Abbvie ήταν το 2003, και από τότε το σκεύασμα αυτό, δεν έπαψε να εκπλήσσει. Το φάρμακο ήδη χορηγείτε σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ρευματικά νοσήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, με ψωρίαση και αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα ενώ σύντομα οι ενδείξεις του θα αυξηθούν και σε άλλα σπάνια και επώδυνα νοσήματα.

Όσον αφορά τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, οποία ονομάζεται από τους δερματολόγους και «ανάστροφη ακμή» (acneinversa), είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις περιοχές, συνήθως στη μασχαλιαία χώρα, στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς και την υπομαστική περιοχή. Μια σειρά κλινικών σημείων συνδέονται με την ΔΙ, ήτοι η εμφάνιση οζιδίων ή/και αποστημάτων, συριγγίων και ουλών. Αυτά καθιστούν την πάθηση επώδυνη και επηρεάζουν τις ζωές των ασθενών με ΔΙ. Εκτιμάται ότι 1% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από ΔΙ. Ωστόσο, η ΔΙ μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί και πολλοί ασθενείς βιώνουν μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά στη διάγνωση και θεραπεία.

Η ΔΙ δεν έχει καταστεί ακόμη ιάσιμη και δεν διατίθενται εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου.Το adalimumab δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις κανονιστικές αρχές για τη θεραπεία της ΔΙ.

«Τα κλινικά σημεία της ΔΙ περιλαμβάνουν οζίδια ή αποστήματα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και δυσώδεις εκκρίσεις που μπορεί να ταλαιπωρούν τους ασθενείς», ανέφερε η Alexa Kimball, M.D., M.P.H., Ερευνήτρια της μελέτης PIONEERI, Ιατρική Διευθύντρια του Οργανισμού Γενικών Ιατρών της Μασαχουσέτης και Καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποτελούν συνέχεια του έργου που έχει προηγηθεί, αποδεικνύοντας ότι η αδαλιμουμάμπη (adalimumab) μπορεί να μειώσει τα οζίδια και τα αποστήματα σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ΔΙ».

«Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί στα 17 και πλέον χρόνια της εμπειρίας μας σε κλινικές δοκιμές με το adalimumab και αποδεικνύει τη διαρκή δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών ασθενών με δύσκολα θεραπευόμενες παθήσεις, όπως η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα», δήλωσε ο JohnMedich, Ph.D., Αντιπρόεδρος Κλινικής Ανάπτυξης / Τομέας Ανοσολογίας, της AbbVie. «Τα αποτελέσματα της PIONEERI μας δίνουν θάρρος και ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης μας φάσης 3, της PIONEERII».

Σημειώνεται, πως και αυτή η ασθένεια αποτελεί ένα από τα πολλά αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία τείνουν να χάσουν τον χαρακτηρισμό "σπάνια" καθώς εμφανίζονται εξαιτίας της κρίσης και του άγχους αρκετά συχνά.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Αbbvie κυρία  ΄Αντζελα Βερναδάκη, στόχος είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες χωρίς να θυσιάζονται όλα στη λογική των μαζικών περικοπών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Εκστρατεία ενημέρωσης από την AbbVie






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων