Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μια παρενέργεια της αντιπηκτικής θεραπείας μπορεί να σας σώσει τη ζωή

10/10/2018 8:22:36 πμ
Τι αποκάλυψαν πρόσφατες διεθνείς μελέτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μία αιμορραγία από το γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό σύστημα, το πρώτο διάστημα της θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα, φανερώνει έναν υποκρύπτοντα καρκίνο στο 10% περίπου των περιπτώσεων, σύμφωνα με πρόσφατες μεγάλες διεθνείς μελέτες.

Το παραπάνω εύρημα, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ (φωτό), που πρακτικά σημαίνει ότι μία παρενέργεια της θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς αφού θα φανερώσει έναν υποκρύπτοντα καρκίνο έγκαιρα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά φάρμακα αποτελούν την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης, η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και να ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.


Στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (Φ.Θ.Ν.).


20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, ενώ η σοβαρή οικονομική κρίση οδηγεί 1 στους 6 πάσχοντες να εγκαταλείψει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων, σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. στο οποίο συμμετέχουν 60.000 άτομα.


Το έμφραγμα μυοκαρδίου αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Συνοδεύεται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγεί στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας για το υπόλοιπο της ζωής τους, παρά τις προσπάθειες των συναφών επιστημονικών εταιρειών και της πολιτείας για καλύτερη αντιμετώπιση με την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς.


Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, διευκρίνισε ο κος Ρίχτερ, γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή. Στη χώρα μας έχουμε 35.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως. Να τονίσουμε ότι δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αγνοεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.


300.000 Έλληνες άνω των 14 ετών πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή με το πρόβλημα να διογκώνεται περισσότερο τα προσεχή έτη καθώς στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%.


Υπάρχει τεράστια ανάγκη, συνέχισε ο κος Ρίχτερ, να παροτρύνουμε τους ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, να ενημερωθούν ώστε να γίνουν πιο ενεργοί στη διαχείριση της νόσου τους και να εξοικειωθούν με τη νέα πραγματικότητα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, βοηθούν σημαντικά ενημερωτικά sites & τα κοινωνικά δίκτυα όπως η σελίδα του Facebook «Your Heart Your Decision» («Δική σας η καρδιά, Δική σας η απόφαση») και η ιστοσελίδα www.yourheartyourdecision.com . Εκεί ο ασθενής μπορεί να αναζητήσει προσωπικές μαρτυρίες ασθενών που θα τον βοηθήσουν να ενημερωθεί καλύτερα για την κολπική μαρμαρυγή και προτεινόμενες ερωτήσεις προς τον γιατρό του για τα ειδικά θέματα που τον απασχολούν.


Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation). Όμως, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν λαμβάνει τα σωστά φάρμακα ή τα λαμβάνει λάθος ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC
Για τη θεραπεία της σοβαρής δρεπανοκυτταρικής νόσου ή εξαρτώμενης από μετάγγιση β-θαλασσαιμίας






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση