Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Μήπως ανοίγει ο δρόμος για αλυσίδες φαρμακείων;»

20/8/2008
Ανησυχίες μετά τις πρόσφατες αλλαγές του Νόμου σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Γράφει ο αναγνώστης μας Χρήστος Ξανθόπουλος, φαρμακοποιός:

«Όπως διαβάσαμε στο flash.gr και αναδημοσιεύεται στο blog των φαρμακοποιών http://pharmakeutika.blogspot.com/ , νόμιμο και συνταγματικό έκρινε σε διάσκεψή της “κεκλεισμένων των θυρών” η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Υγείας για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με το ΠΔ καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε μέχρι τώρα να κατέχουν δηλαδή το 51% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών γιατροί και ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες-επιχειρηματίες να ελέγχουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ερμηνεύοντας την κοινοτική νομοθεσία και προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου ότι δεν μπορούν να τεθούν περιορισμοί στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών.

Στο ΠΔ προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δικαίωμα άδειας λειτουργίας ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, εκτός από φυσικά πρόσωπα (γιατροί, οδοντίατροι) και αστικούς ιατρικούς συνεταιρισμούς, έχουν και εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή, που στο σκοπό τους περιλαμβάνεται η παροχή ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Επίσης, επιτρέπεται η δημιουργία αλυσίδων εταιρειών υγείας από τον ίδιο επιχειρηματία με την ίδια επωνυμία, αρκεί να υπάρχει διαφορετική άδεια για κάθε υποκατάστημα που εκδίδεται από την οικεία νομαρχία.


Πολλοί θα ήταν εκείνοι που συνειρμικά θα έλεγαν ότι τα φαρμακεία είναι ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από τη πλευρά των συλλόγων αλλά και των Συνεταιρισμών οι οποίοι σε κάθε ενδεχόμενο πρέπει να σταθούν ως ομπρέλα προστασίας απέναντι σε μεγάλες επιχειρήσεις που επιβουλεύονται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου. Κοινή εταιρική βιτρίνα των συνεταιριστικών φαρμακείων και κοινά αναλώσιμα θα ήταν ένα πρώτο βήμα».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ






Σχετικά άρθρα

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Έρχονται απεργίες αν αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ
Νέος Δρόμος - Συμμαχία Φαρμακοποιών: Η υγεία δεν είναι logistics
Απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί κατΆ οίκον διανομής φαρμάκων
Care for Carers: Εστιάζει στην ψυχική ανθεκτικότητα των φαρμακοποιών
Νέα καινοτόμος βιωματική διοργάνωση από τον Φ.Σ. Κοζάνης
ΠΦΣ: Ετοιμάζει εκπαιδευτικό webinar για τη νέα κατηγορία ΦΥΚ στα φαρμακεία
Που περιλαμβάνει 48 φαρμακευτικά σκευάσματα και 5 δραστικές ουσίες