Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Μηνύσεις κατά του FDA για την τιρζεπατίδη

8/10/2024 11:18:43 μμ
Από φαρμακεία που παρασκεύαζαν γαληνικές εκδοχές της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναστάτωση έχει προκληθεί μετά την ανακοίνωση από τον FDA ότι στις ΗΠΑ αποκαταστάθηκε η αγορά των σκευασμάτων τιρζεπατίδης για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, με την υπεύθυνη εταιρεία Lilly να είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι θα υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα εφοδιασμού τοπικά, μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν σε κάθε σημείο διάθεσης. Ωστόσο ο Οργανισμός απαγορεύει πλέον στα φαρμακεία-εργαστήρια γαληνικών να παρασκευάζουν τις δικές τους εκδοχές του φαρμάκου, ένα προσωρινό μέτρο που είχε ληφθεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων.


Στην απαγόρευση αυτή αντέδρασε ο αρμόδιος φαρμακευτικός σύλλογος, Alliance for Pharmacy Compounding (APC), με τον CEO Scott Brunner να εξηγεί στο Medscape πως τα περισσότερα φαρμακεία θα είναι «τυχερά» αν βρουν 2-3 κουτιά την ημέρα από τη φαρμακαποθήκη τους, τη στιγμή που υπάρχουν λίστες αναμονής με εκατοντάδες ασθενείς. «Ήδη τα φαρμακεία μάς ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν παραγγελίες, ενώ οι ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο σε γαληνικό έμειναν απότομα ξεκρέμαστοι, γιατί οι συνταγές τους δεν εκτελούνται πλέον. Επιπλέον, αν όλοι αυτοί λάβουν τα προϊόντα της Lilly θα ξαναέχουμε ελλείψεις» τόνισε. 


Σύμφωνα δε με το Bloomberg, ένας αντίστοιχος σύλλογος (Outsourcing Facilities Association) προχώρησε σε μήνυση ενάντια στον FDA με το επιχείρημα ότι η απόφαση είναι αυθαίρετη και παράνομη και καλεί τον Οργανισμό να επαναφέρει την τιρζεπατίδη στα ελλειπτικά φάρμακα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα του Συλλόγου με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμών
Αφορούσε την παχυσαρκία και τους αγωνιστές GIP-GLP-1






Σχετικά άρθρα

Επίθεση των γιατρών της Θεσσαλονίκης εναντίον των φαρμακοποιών
Καταγγέλλουν ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται ανεξέλεγκτα από τα φαρμακεία της χώρας
ΠΦΣ: Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα, είναι πράξη ευθύνης, είναι κίνηση ζωής
Το μήνυμα του Συλλόγου με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμών
Οι πιο οικονομικά συμφέρουσες υπηρεσίες των φαρμακείων
Σύμφωνα με μια σειρά ερευνών
ΦΣΘ: Επιτυχημένη η εκδήλωση με τη Φαρμασέρβ-Lilly
Αφορούσε την παχυσαρκία και τους αγωνιστές GIP-GLP-1