Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Δύο Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στους Ολυμπιακούς του Τόκυο
Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
Eli Lilly: Το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"

Μετφορμίνη: Μειώνει τους θανάτους σε διαβητικούς ασθενείς με COVID-19

20/1/2021 3:46:15 μμ
Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Endocrinology»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η χρήση της μετφορμίνης σχετίζεται με τριπλάσια μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με COVID-19 και με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Endocrinology» και περιελάμβανε 25.326 ασθενείς θετικούς στον SARS-COV-2.

«Το όφελος της μετφορμίνης διατηρήθηκε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την παχυσαρκία, την υπέρταση ή τη χρόνια νεφρική νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια και εφόσον παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν σε διαφορετικούς πληθυσμούς από όλον τον κόσμο, το συμπέρασμά μας μπορεί να χαρακτηριστεί γενικευμένο», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Anath Shalev M.D., διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη του πανεπιστημίου. 

Ο τρόπος με τον οποίο η μετφορμίνη βελτιώνει την πρόγνωση της COVID-19 σε ασθενείς με διαβήτη δεν είναι γνωστός, λέει ο Shalev, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες του φαρμάκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις και της ινσουλίνης στην έκβαση της COVID-19 και διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη χρήση αυτής δεν επηρέασε τον κίνδυνο θνησιμότητας, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι πάρα πολύ ψηλός στους ασθενείς με διαβήτη. Συνολικά, το 67% των θανάτων στη μελέτη σημειώθηκαν σε άτομα με διαβήτη.

«Αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά σε άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη, αυξάνοντας την πιθανότητα η μετφορμίνη να παρέχει μια προστατευτική δράση στους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, σημειώνοντας ότι οι επόμενες μελέτες θα πρέπει να αναζητήσουν το μηχανισμό αυτό του φαρμάκου και να αξιολογήσουν τα συν και τα πλην μιας τέτοιας αγωγής. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"


Σχετικά άρθρα

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η ανοσία παραμένει ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine
FDA: Αλλάζει την αντένδειξη των στατινών για τις εγκύους
Σε γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να επιτραπεί η χορήγησή τους
Η Bosch έφτιαξε συσκευή θερμομέτρησης με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
Υπολογίζει τη θερμοκρασία δέρματος ακόμα και από 4,5 μέτρα απόσταση