Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μετφορμίνη: Μειώνει τους θανάτους σε διαβητικούς ασθενείς με COVID-19

20/1/2021 3:46:15 μμ
Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Endocrinology»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η χρήση της μετφορμίνης σχετίζεται με τριπλάσια μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με COVID-19 και με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Endocrinology» και περιελάμβανε 25.326 ασθενείς θετικούς στον SARS-COV-2.

«Το όφελος της μετφορμίνης διατηρήθηκε ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την παχυσαρκία, την υπέρταση ή τη χρόνια νεφρική νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια και εφόσον παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν σε διαφορετικούς πληθυσμούς από όλον τον κόσμο, το συμπέρασμά μας μπορεί να χαρακτηριστεί γενικευμένο», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Anath Shalev M.D., διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη του πανεπιστημίου. 

Ο τρόπος με τον οποίο η μετφορμίνη βελτιώνει την πρόγνωση της COVID-19 σε ασθενείς με διαβήτη δεν είναι γνωστός, λέει ο Shalev, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες του φαρμάκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις και της ινσουλίνης στην έκβαση της COVID-19 και διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη χρήση αυτής δεν επηρέασε τον κίνδυνο θνησιμότητας, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι πάρα πολύ ψηλός στους ασθενείς με διαβήτη. Συνολικά, το 67% των θανάτων στη μελέτη σημειώθηκαν σε άτομα με διαβήτη.

«Αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά σε άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη, αυξάνοντας την πιθανότητα η μετφορμίνη να παρέχει μια προστατευτική δράση στους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, σημειώνοντας ότι οι επόμενες μελέτες θα πρέπει να αναζητήσουν το μηχανισμό αυτό του φαρμάκου και να αξιολογήσουν τα συν και τα πλην μιας τέτοιας αγωγής. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Η υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκίνησε με Early Bird Rate έως 15/05






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της