Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μεταλλάξεις του SARS-CoV-2: Μπορούν να κάνουν τον ιό ανθεκτικό στις τρέχουσες θεραπείες

12/2/2021 2:59:57 μμ
Τα εμβόλια όμως παρέχουν προστασία από τη διασωλήνωση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανησυχία προκαλούν οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, και κυρίως η λεγόμενη «νοτιοαφρικάνικη», σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών θεραπειών (μονοκλωνικών αντισωμάτων) αλλά και των εμβολίων.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science περιγράφηκαν όλες οι πιθανές μεταλλάξεις, με τις οποίες ο ιός θα μπορούσε να γίνει ανθεκτικός σε τρία διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα, το συνδυασμό REGN-COV2 της Regeneron (REGN10933 και REGN10987) και το LYCoVo16 που παράγεται από την Eli Lilly.

Οι Ιατροί του ΕΚΠΑ, που συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης, αναφέρουν ότι η πληθώρα των πιθανών μεταλλάξεων καθιστά τον ιό ανθεκτικό σε ένα μόνο από τα δύο αντισώματα της Regeneron, άρα για να γίνει ανθεκτικός στο REGN-COV2 «κοκτέιλ», ο ιός πρέπει να υποστεί παραπάνω από μία μεταλλάξεις. 
Ωστόσο, υπήρχε ένα πιθανό σημείο μετάλλαξης, που θα έκανε τον ιό ανθεκτικό στο συνδυασμό REGN-COV2.

Όσον αφορά το αντίσωμα LY-CoVo16, παρόλο που κάποιες μεταλλάξεις οδηγούν στην ανθεκτικότητα εναντίον του ιού, μειώνουν τη λοιμογόνο δράση του και οι περισσότερες έχουν μικρή επίπτωση. 

Αναφορικά με τα εμβόλια, οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτά που κυκλοφορούν παρέχουν προστασία από τη σοβαρή νόσο, τη νοσηλεία και το θάνατο. Ωστόσο για να περιοριστεί η πιθανότητα της περαιτέρω ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών που θα θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά τους, οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ επισημαίνουν ότι πρέπει να αυξηθούν όσο γίνεται περισσότερο οι εμβολιασμοί και αφετέρου να τηρούνται τα μέτρα που μειώνουν τη μετάδοση του ιού.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δρ. Μιχαήλ Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση