Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Μελισσοθεραπεία

21/7/2011
Πορίσματα από το «Μελίαμα 2010 – 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοθεραπείας»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η μελισσοθεραπεία είναι μία από τις λιγότερο γνωστές εναλλακτικές θεραπείες, ωστόσο η χρήση των προϊόντων της μέλισσας για θεραπευτικούς σκοπούς είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Σήμερα, η δράση τους έχει πλέον τεθεί υπό το μικροσκόπιο της σύγχρονης επιστήμης με ενδιαφέροντα ερευνητικά και κλινικά αποτελέσματα. Είναι πολλά τα προϊόντα της μέλισσας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικά μέσα. Εκτός από το μέλι και την αναντίρρητη διατροφική του αξία, έχουν αποδοθεί επωφελείς επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και στην πρόπολη, την απιτοξίνη, το κερί, τη γύρη, το βασιλικό πολτό.

Το Επιστημονικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβρη το «Μελίαμα 2010 – 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοθεραπείας», υπό την αιγίδα της Apimondia και με μεγάλους χορηγούς την Apipharm και την Αlapis. Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της μελισσοθεραπείας από Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Apimondia Apitherapy Commission, Dr Theodore Cherbuliez, ο οποίος ξεκαθάρισε τι είναι η μελισσοθεραπεία και ποια είναι η σημασία της ως θεραπευτική μέθοδος. Πέρασε δε τη γενική ιδέα ότι οι ασθενείς μπορούν να αναλάβουν μέρος της ευθύνης της θεραπείας και της υγείας τους χρησιμοποιώντας, μαζί με τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής, και τα προϊόντα μελισσοθεραπείας.

Η δράση των προϊόντων μέλισσας κατά των λοιμώξεων έχει απασχολήσει πολλές φορές τους μελετητές. Στην έρευνα που παρουσίασε η παιδίατρος-ομοιοπαθητικός Μαρία Αρβανίτη δείχνει πως η χρήση προϊόντων μελισσοθεραπείας, είτε σε συνδυασμό με ομοιοπαθητική είτε όχι, υπήρξε σημαντικά αποτελεσματική σε λοιμώξεις. Ασθενείς μεγάλοι σε ηλικία με ιστορικό πνευμονικών λοιμώξεων που ακολούθησαν θεραπεία με προϊόντα μέλισσας δεν χρειάστηκε να εμβολιαστούν και δεν νόσησαν το χειμώνα 2009-2010, ενώ παιδιά απέφυγαν ή αντιμετώπισαν με ηπιότερο τρόπο λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού (ωτίτιδες, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες, πνευμονίες).

Στην αντιμετώπιση λοιμώξεων εστίασε και η παθολόγος-ομοιοπαθητικός Δρ. Έφη Παπακωνσταντίνου (καθώς και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού) από τη σκοπιά της συνέργειας της μελισσοθεραπείας με τη φυτοθεραπεία και την αρωματοθεραπεία και ο ειδικός πνευμονολόγος - φυματιολόγος Βασίλης Τσούτσος, ο οποίος έδειξε τα θετικά αποτελέσματα της πρόπολης στις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συγκεκριμένα.

Ο αντιπρόεδρος της Apimondia Apitherapy Commission και καθηγητής Roch Domerego παρουσίασε στο συνέδριο δύο έρευνες για το ρόλο της πρόπολης, η οποία φαίνεται να διαθέτει ισχυρή αντιβακτηριακή και επουλωτική δράση.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με χρόνιες νοσοκομειακές λοιμώξεις (κυρίως με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο) φάνηκε ότι η πρόπολη όχι μόνο αποτελεί από μόνη της ένα «φυσικό αντιβιοτικό» υψηλών επιδόσεων, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αγωγή σε συνδυασμό με συνθετικά αντιβιοτικά. Το φυσικό αυτό προϊόν τονώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και μειώνει τους κινδύνους ανεπιθύμητων ενεργειών που δημιουργούνται από τη συμβατική θεραπεία με αντιβιοτικά.

Στη δεύτερη παρουσίασή του ο R. Domerego έκανε λόγο για την κόκκινη πρόπολη και έδειξε πως μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση του κοινού έρπητα και του έρπητα ζωστήρα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα η κόκκινη πρόπολη, η οποία έχει αντι-ιικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, επιτρέπει την ικανοποιητική αναγέννηση των ιστών και παρουσιάζει ιδιάζουσα δράση στους πλέον ανθεκτικούς ιούς, άρα επιτυγχάνονται τα επιθυμητά κλινικά αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς αρνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες και χωρίς να δημιουργούνται υπερανθεκτικά μικρόβια, βακτήρια και ιοί.

Επεκτείνοντας τις χρήσεις της μελισσοθεραπείας, η Dc Med Cristina Aosan, μέλος της Apimondia Apitherapy Commission, παρουσίασε μελέτη για τα αυτοάνοσα νοσήματα και συγκεκριμένα για τις μεθόδους αντιμετώπισης απομυελινώσεων (σκλήρυνση κατά πλάκας). Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, μετά από αγωγή με δηλητήριο της μέλισσας (απιτοξίνη), παρουσίασε βελτιώσεις και στην απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία αλλά και σε ψυχολογικό-συναισθηματικό επίπεδο.

Όσο για τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα ελληνικών προϊόντων της μέλισσας, όπως τα παρουσίασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ιωάννα Χήνου: ο βασιλικός πολτός εμφάνισε σημαντικά αποτελέσματα δραστικότητας στην τόνωση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, η πρόπολη παρουσίασε ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δραστικότητα, ενώ για πρώτη φορά αναλύθηκε η χημική σύσταση της ελληνικής γύρης, η οποία φαίνεται να διαθέτει υψηλότατη αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση (το υδατικό της εκχύλισμα).

Τέλος, υπάρχουν πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα από την Ελλάδα για την επίδραση του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού και των συστατικών ενώσεών του στον καρκίνο του προστάτη, τα οποία παρουσιάστηκαν από τη Δρ. Παρασκευή Μουτσάτσου, κλινικό Βιοχημικό, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συνεπώς, εκτός από τη δεδομένη αντιμικροβιακή τους δράση, τα προϊόντα μέλισσας εμφανίζουν και άλλες ιδιότητες και δράσεις (που συχνά συνδέονται και με την πρώτη), καθιστώντας τα ωφέλιμα σε πάμπολλες περιπτώσεις, είτε ως ενισχυτικά θεραπείας σοβαρών νόσων για την αντιμετώπιση συνοδών συμπτωμάτων είτε ως θεραπευτικά μιας ασθένειας. Συμπερασματικά, ο κλάδος της υγείας έχει να ωφεληθεί σημαντικά από την ενασχόλησή του με τη μελισσοθεραπεία, καθώς έτσι θα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μια αποτελεσματική και ήπια –χωρίς παρενέργειες– θεραπευτική και προληπτική επιλογή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους