Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη


Μείωση των εμφραγμάτων λόγω... κορονοϊού

24/7/2020 1:43:34 μμ
Τα αποτελέσματα της πρώτη μεγάλης έρευνας στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εντυπωσιακά συμπεράσματα, όπως μείωση των εμφραγμάτων κατά 28%, προκύπτουν από την πρώτη και μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο εθνική μελέτη καταγραφής εμφραγμάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ελλάδα.

 

Τη μελέτη που ήδη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Cardiology» διεξήγαγε ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών νοσοκομείων (τουλάχιστον 20) που πραγματοποιούν αγγειοπλαστικές.

 

Επικεφαλής είναι ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Λάμπρος Μιχάλης.


Την περίοδο της καραντίνας καταγράφηκαν πανελλαδικά 771 εμφράγματα έναντι 1077 πέρυσι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ των βασικότερων αιτιών της μειωμένης καταγραφής εμφραγμάτων αναφέρονται αφενός η μη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία ένεκα του φόβου μόλυνσης από τον κορονοϊό και αφετέρου η πραγματική μείωση λόγω κοινωνικού απομονωτισμού.


Η επιστημονική ομάδα αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας και προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι αυξημένων θανάτων από καρδιαγγειακές αιτίες σε τυχόν νέο κύμα πανδημίας συνιστά:


  1.  ενθάρρυνση προσέλευσης των ασθενών με συμπτώματα στα νοσοκομεία,
  2.  κατάλληλη οργάνωση των νοσοκομείων, με υποδοχή των ασθενών με καρδιαγγειακά συμπτώματα σε ειδικούς χώρους για την αποφυγή συνωστισμού και χρήση γρήγορων test διάγνωσης κορονοϊού για τη μείωση επικίνδυνων καθυστερήσεων κατά την αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα.

«Παρατηρήσαμε μια μείωση στις νοσηλείες που σχετίζονται με το ACS κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 σε μια χώρα με χαμηλή διείσδυση του SARS-CoV-2, αυστηρά μέτρα κοινωνικών περιορισμών και καμία σημαντική αύξηση στη συνολική θνησιμότητα του πληθυσμού.

 

Τα ευρήματά μας παρέχουν έμμεσες αποδείξεις ότι η συμπεριφορά αποφυγής ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των ασθενών με ACS είναι σημαντικός παράγοντας για αυτές τις παρατηρήσεις, ενώ μια πραγματική μείωση της επίπτωσης εμφραγμάτων λόγω αυτο-απομόνωσης / απομόνωσης και, συνεπώς, έλλειψης περιβαλλοντικών ενεργοποιητών για έμφραγμα, δεν μπορούν να αποκλειστούν», σημείωσε ο καθηγητής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανθολόγιο γνωμικών από τους Δρ. Πάνος Κορωνάκης Rohlf & Μαρία Μπατζίνη
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν σθεναρά τη διεξαγωγή τους


Σχετικά άρθρα

Σε σύμβαση με την Gilead προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Για να εξασφαλίσει πρόσβαση στη ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία της COVID-19
Pfizer και η BioNTech: Ξεκινούν τελικές δοκιμές στο εμβόλιο κατά του SARS-COV-2
Εάν εγκριθεί θα παραδοθούν 100 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του 2020
COVID-19: Έξι φαρμακευτικές εταιρείες ανταλλάσσουν πληροφορίες για την ανάπτυξη των φαρμάκων τους
Στόχος η αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς τους, αν πάρουν έγκριση
Η COVID-19 θα αυξήσει τους θανάτους από καρκίνο
Σύμφωνα με άρθρο στο Science