Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Μείωση της χοληστερόλης χωρίς παρενέργειες

4/10/2013 10:36:23 πμ
Νέο υποσχόμενο φάρμακο για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΈνα νέο φάρμακο για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης βρίσκεται σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους, τα αποτελέσματα των οποίων ανοίγουν το δρόμο για μια εναλλακτική λύση για τις στατίνες, ιδίως για όσους ασθενείς παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε αυτές.

Ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Κέβιν Φιτζέραλντ της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Alnylam Pharmaceuticals, διεξήγαγε κλινική δοκιμή σε 32 εθελοντές ηλικίας 18 ως 65 ετών.


Μετά τη θεραπεία τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) των ασθενών έπεσαν σημαντικά, έως 57%. Η μείωση της χοληστερόλης ήταν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη από εκείνη που επιτεύχθηκε μέσω της χορήγησης εικονικού φαρμάκου (placebo). Συγκριτικά, οι στατίνες, το κυριότερο φαρμακευτικό όπλο κατά της υψηλής χοληστερόλης, επιφέρουν μείωση 36% έως 53% στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Το υπό δοκιμή φάρμακο προς το παρόν εισάγεται ενδοφλέβια και έχει προκαλέσει ήπιες ως μέτριες παρενέργειες στην πλειονότητα των ασθενών. Δεν κατεγράφησαν σημαντικές επιπτώσεις στο ήπαρ ούτε φλεγμονές.


Το φάρμακο –με την κωδική ονομασία ALN-PCS– βασίζεται στην παρέμβαση RNA (RNA interference). Μικρά τμήματα RNA χρησιμοποιούνται ώστε να αποσιωπήσουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει με φυσικό τρόπο την «κακή» χοληστερόλη.


Σύμφωνα με τον δρα Φιτζέραλντ, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους εμφανίζει σήμερα ανθεκτικότητα στις στατίνες, οπότε ειδικά για αυτούς τους ασθενείς το νέο φάρμακο εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Προσέθεσε επίσης ότι θα μπορούσε να χορηγείται σε συνδυασμό με τις στατίνες και στους υπόλοιπους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη. Προηγουμένως, όμως, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.


Τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet».


Παράλληλα, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi αναπτύσσει ήδη ένα παρεμφερές φάρμακο που χρησιμοποιεί αντισώματα (και όχι μόρια RNA) για να μπλοκάρει την ίδια πρωτεΐνη. Τα αποτελέσματα των σχετικών κλινικών δοκιμών αναμένονται σύντομα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εντωμεταξύ η Ε.Ε. υπέγραψε σύμβαση με Sanofi/GSK για 300 εκατ. δόσεις του δικού τους εμβολίου
Για την Ελλάδα και την Κύπρο


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
Αναπτύσσεται εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2ης γενιάς
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού
SARS-CoV-2: Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του ιού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες
Ισχύει για τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19