Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Απαγορεύεται το delivery φαρμάκων από φαρμακοποιούς
Μία περίπτωση φαρμακοποιού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό
Ειδικά ναυλωμένη πτήση έφερε υγειονομικό υλικό για τις ΜΕΘ
Πρόκειται για μεγάλη παραγγελία του ελληνικού δημοσίου
Bayer: O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη δαρολουταμίδη
Για τη θεραπεία του μη μεταστατικού, ευνουχοάντοχου καρκίνου του προστάτη


Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα για τις ελλείψεις φαρμάκων

20/12/2019 4:55:33 μμ
Απευθύνεται σε νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ιατρούς και ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (European Association of Hospital Pharmacists/E.A.H.P.) έχει αυξήσει την επαγρύπνησή της σχετικά με το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και την επίπτωση που έχουν αυτές για τους ασθενείς στο νοσοκομειακό περιβάλλον κυρίως.

Για το θέμα η E.A.H.P. έχει διενεργήσει 3 έρευνες τα έτη 2013, 2014 και 2018. Τα αποτελέσματα αυτών των πανευρωπαϊκών ερευνών έχουν προσφέρει μια συνολική εποπτική εικόνα αναφορικά αφενός με τη σοβαρότητα του προβλήματος και αφετέρου με την επίπτωση των ελλείψεων στο σύνολο της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) συμμετέχει διαχρονικά σε πανευρωπαϊκές έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος και την επίδραση στην παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς, ιδιαίτερα στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Έλληνες νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST Project CA 15105 σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ σε εθνικό επίπεδο η ΠΕΦΝΙ έχει επανειλημμένα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, π.χ. τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας των νοσοκομειακών φαρμακείων.

Φέτος η έρευνα που συντάχθηκε από την EAHP και συμμετέχει ενεργά και η ΠΕΦΝΙ μεταφράζοντάς την και στην ελληνική γλώσσα, απευθύνεται όχι μόνο στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς αλλά και στους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο νοσοκομειακό περιβάλλον (νοσηλευτές, γιατρούς) και στους ασθενείς. Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και board member of EAHP Δέσποινα Μακριδάκη, «η έρευνα θα βοηθήσει στην ανάδειξη των λύσεων και των βέλτιστων πρακτικών που σήμερα εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας και σε εθνικό επίπεδο».

Η έρευνα του 2019 αποσκοπεί να διερευνήσει μερικές από τις αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων στα νοσοκομεία και επίσης την επίδραση των ελλείψεων αυτών στους ασθενείς. Επιπρόσθετα, θα βοηθήσει στην ανάδειξη των λύσεων και των βέλτιστων πρακτικών που σήμερα εφαρμόζονται, τοπικά και εθνικά. 

Στην έρευνα αυτή ο ορισμός της έννοιας «έλλειψη φαρμάκου» βασίζεται στον ορισμό που έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (EMA), σύμφωνα με τον οποίο: «η έλλειψη ενός φαρμακευτικού προϊόντος για ανθρώπινη ή κτηνιατρική χρήση συμβαίνει όταν η προμήθειά του δεν καλύπτει τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο». Η έρευνα θα παραμείνει ενεργή έως τα μεσάνυχτα της 13ης Ιανουαρίου 2020.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις
Αίτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη


Σχετικά άρθρα

Απαγορεύεται το delivery φαρμάκων από φαρμακοποιούς
Μία περίπτωση φαρμακοποιού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό
'Αυλες συνταγές: Περικοπές και πρόστιμα αν δεν διεκπεραιώνονται σωστά
Φαρμακοποιοί, προσοχή στις γραφειοκρατικές διαδικασίες
ΠΦΣ: Μέτρα στήριξης των φαρμακείων ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών
Οι πληρωμές των συνταγών θα γίνουν κανονικά διαβεβαίωσε ο ΕΟΠΥΥ
ΠΦΣ: Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής
Αίτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη