Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Medicines for Europe: Η Ε.Ε. προωθεί μέτρα που απειλούν την πρόσβαση στα γενόσημα

10/1/2024 11:43:21 μμ
Διαμαρτυρίες για τα τέλη EPR & την επιβολή κοστοβόρων βιομηχανικών διαδικασιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ένωση Medicines for Europe διαμαρτύρεται για το σύστημα φορολόγησης EPR (Extended Producer Responsibility). Το σχετικό τέλος συζητείται να ενταχθεί στην Οδηγία για τη επεξεργασία των αστικών λυμάτων της Ε.Ε.


Συγκεκριμένα η Οδηγία επιβάλλει στις φαρμακευτικές εταιρείες τέλη EPR ανάλογα με τον όγκο πωλήσεων και την επικινδυνότητα των φαρμάκων τους για το περιβάλλον. Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρά θέματα βιωσιμότητας των εταιρειών γενοσήμων, δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα αφορούν 7 στις 10 συνταγές στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, σε κοινά φάρμακα, όπως είναι η παρακεταμόλη, το τέλος EPR μπορεί να έχει αντίκτυπο στην τιμή έως και 45%, με την Medicines For Europe να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.


Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από την Ε.Ε. ένα πιο ισορροπημένο και δίκαιο σύστημα επιβολής των τελών EPR και στοχευμένα μέτρα για την προστασία των απαραίτητων γενόσημων φαρμάκων, όπως να λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης και όχι μόνο ο όγκος των τεμαχίων που πωλούνται, και η δυνατότητα απαλλαγής όταν υπάρχει κίνδυνος για προβλήματα διαθεσιμότητας. 


Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. υποχρεώνει τους κατασκευαστές φαρμάκων -και σε μικρότερο βαθμό τους κατασκευαστές των καλλυντικών- να χρηματοδοτήσουν μια εξαιρετικά κοστοβόρα διαδικασία για την απομάκρυνση των μικρορύπων που παράγει η βιομηχανία. Μάλιστα τα κόστη που υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (περίπου 1,2 δισ. ευρώ) είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά, όπως προκύπτει από στοιχεία της αρμόδιας περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Γερμανίας (4,4-5 δισ. ευρώ). Παράλληλα, δεν έχει ληφθεί υπόψη η πιθανότητα να μην είναι δυνατή η αντικατάσταση φαρμακευτικών ουσιών με «πιο πράσινα» συστατικά, όπως σημειώνει η Ένωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο