Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Με νέες τιμές 200 δραστικές ουσίες φαρμάκων

30/5/2024 1:35:59 πμ
Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με στόχο τον εξορθολογισμό των τιμών σε πολύ φθηνά φάρμακα, ώστε να μην είναι ασύμφορο για τις φαρμακοβιομηχανίες να τα εισάγουν στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να λάβει σημαντικά μέτρα το επόμενο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα μετά τις Ευρωεκλογές. Ειδικότερα, συζητιέται η αύξηση στις τιμές περίπου 800 φαρμάκων που σχετίζονται με 200 δραστικές ουσίες. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα αποκαταστήσει την αγορά για κάποιες παλιές αλλά απαραίτητες και αποτελεσματικές θεραπείες που σήμερα τείνουν να εμφανίζουν ελλείψεις


Μιλώντας στο f.daily o Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σχολίασε:


«Η Ελλάδα έχει από τα πιο φθηνά -εάν όχι τα φθηνότερα- φάρμακα στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα διαχρονικά απαγορεύονται αυξήσεις τιμών. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει μια σειρά μοναδικών και κρίσιμων φαρμάκων σε πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα τα φάρμακα αυτά να αποσύρονται τελείως ή να εξάγονται στο εξωτερικό ή και να αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν ακάλυπτοι οι ασθενείς ή το σύστημα υγείας να πληρώνει πολύ ακριβότερα τα νέα φάρμακα.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει κάποιες αυξήσεις σε κάποια από αυτά τα φάρμακα, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν στην ελληνική αγορά προς όφελος του ασθενή και του συστήματος Υγείας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πολλά από αυτά τα φάρμακα έχουν τιμή κάτω από 5 ευρώ και κάποια λογική αναπροσαρμογή της τιμής τους θα συμβάλλει στη βιωσιμότητά τους και είναι ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση».


Πάντως η αρνητική συνέπεια του μέτρου είναι ότι πιθανόν να αυξηθεί και η συμμετοχή των ασθενών σε αυτά, που σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό στα 30-40 εκατ. ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ατονήσει, σημειώνει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου
Από τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς της χώρας


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Μαγνησίας: Ζητά την απόσυρση νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Δεν καταπολεμάται έτσι η φοροδιαφυγή», τονίζει ο Σύλλογος
Bristol Myers Squibb: Να επιταχυνθεί η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο
Υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας
Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο ζητά ο ΣΦΕΕ
Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να ισορροπήσει η αγορά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου, Μιχάλη Χειμώνα
Υπ. Υγείας: Προγραμματίζει άυλη συνταγογράφηση για όλους τους τουρίστες
Δηλώσεις στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας ΝΑ Ευρώπης