Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα CLAWBACK & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

18/11/2019 1:48:58 μμ
Οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας που θα αποσταλούν στην ηγεσία του υπ. Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ημερίδα με θέμα «Clawback & Φαρμακευτική Δαπάνη» διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) , σε συνεργασία με το Health Daily, την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019.




Στο πρώτο Πάνελ Διαλόγου με θέμα «Φαρμακευτική Περίθαλψη και κλειστοί προϋπολογισμοί» σύσσωμη η φαρμακοβιομηχανία έθεσε τα ερωτήματα της και τις προτάσεις της προς τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, την αντιπολίτευση και τους θεσμικούς φορείς, οι οποίοι ήταν παρόντες.

Τη συζήτηση στο πρώτο πάνελ διαλόγου άνοιξε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας: «Το clawback ως αρχική ιδέα, ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης. Το clawback δεν είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο. Δεν έρχεται να προβλέψει και να μαζέψει την κατανάλωση, την ποσότητα, την τιμή, να μπορέσει με δείκτες και με τελευταία τεχνολογία και με φίλτρα να αποτυπώσει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν, τι συνταγογραφούν, ποιες είναι οι ποσότητες που είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σε ό,τι έχει να κάνει με συγκεκριμένα σκευάσματα, τι είναι ιατρικό πρωτόκολλο, πώς και αν εφαρμόζεται».


Ανέφερε επίσης: «Δώσαμε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό clawback. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η Κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή. Αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο τον οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με όλους. Είναι ένα μικρό δείγμα του πού στρέφεται το πράγμα. Είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με λαϊκό πρόσημο». Επιπροσθέτως επισήμανε ότι «Το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει κοινωνικές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση για τον Έλληνα ασφαλισμένο να νομοθετήσουμε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, τις μηδέν αυξήσεις στα φάρμακα για το 2020 και 7% μειώσεις, έναντι 10% αυξήσεις και 10% μειώσεις που κληρονομήσαμε από τον τελευταίο νόμο. Πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, πρέπει πράγματι να δουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι μείωση στη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων που έχουν ανάγκη.

Ενώ αναφορικά με την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ανέφερε: «Ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία, ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα, για τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορούμε να δούμε πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση. Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους. Η συμφωνία κυρίων η οποία θα έχουμε, θα είναι η μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από το μέσο όρο, μέχρι το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Ο πρ. Υπουργός Υγείας, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά την τοποθέτηση σου τόνισε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι το clawback είναι ένας μηχανισμός άδικος, οριζόντιος και μη διαρθρωτικός, η αλήθεια είναι όμως πως μας επέτρεψε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών της χώρας και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Αν δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός, με αυτούς τους πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς, θα είχαμε υγειονομική τραγωδία».


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, με την σειρά του τόνισε ότι, το σύστημα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ ανέφερε ότι «Ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών (clawback) αυξάνει χρόνο με το χρόνο ανεξέλεγκτα, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, για το 2019 θα αγγίξει το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το rebate είναι επιπλέον και θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Παράγοντες για τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η είσοδος νέων θεραπειών, η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, καθώς και τα κόστη που προκύπτουν στην αλυσίδα φαρμάκου.


Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, επισήμανε κατά την ομιλία του ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σήμερα αντιμετωπίζουν συνολικές επιβαρύνσεις που φθάνουν στο 70% του τζίρου τους λόγω του συνδυασμού της υψηλής φορολόγησης και του τεράστιου clawback. Τόνισε επίσης ότι: «Οι ελληνικές εταιρείες είναι σαν να έχουν κρατικοποιηθεί, αφού χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ ποσά που δεν μπορούν να πληρωθούν». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να προχωρήσει «fast track» η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση της φαρμακευτικής καινοτομίας. «Fast track» πρέπει να εφαρμοστεί και στην πολιτική γενοσήμων, με κίνητρα στους φαρμακοποιούς. Τρίτον, θα πρέπει να διευρυνθεί η αρνητική λίστα εντός διμήνου, με εθελοντικές αποχωρήσεις φαρμάκων από τον κατάλογο των αποζημιούμενων. Τέταρτον, χρειάζεται εισαγωγή υποχρεωτικών κανόνων συνταγογράφησης και «κόφτες».


Ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PiF) και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης δήλωσε ότι το clawback είναι η απόδειξη ότι τα μνημόνια είναι εδώ και μάλιστα στην πιο χυδαία τους εκδοχή. Επίσης κατά την ομιλία του ανέφερε ότι: «Εκτός της απευθείας βλάβης και μόνιμης κρίσης που προκαλεί, εξυπηρετεί την ύπαρξη και λειτουργία ενός οριζόντιου συστήματος στην ελληνική υγεία και περίθαλψη που επιβραβεύει την ανεπάρκεια προϋπολογισμών, την αδυναμία δομικών μεταρρυθμίσεων, την ατολμία κάθετων πολιτικών ρήξεων και το χρόνιο παθολογικό χαρακτήρα επιβλαβών συμβιβασμών. Στην κατεύθυνση αυτή είναι επιτακτικό να δρομολογηθεί με άμεση προτεραιότητα η επίλυση μιας σειράς κρίσιμων προκλήσεων που δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητα του χώρου του φαρμάκου, με κυριότερο την επιβολή ιδιαιτέρα υψηλών και ολοένα και αυξανόμενων ποσών clawback, μέσω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Η βασική μας πρόταση στηρίζεται στην αρχή της συνυπευθυνότητας στη διαμόρφωση του clawback και προτείνεται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Βιομηχανίας που θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους μείωσης του clawback τα επόμενα 3 χρόνια κατά 50% με αμοιβαίες υποχρεώσεις και των δύο μερών».


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επισήμανε την απουσία στρατηγικής από όλες τις κυβερνήσεις, επίσης τόνισε ότι: «Το γεγονός ότι είμαστε επτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του clawback ως έκτακτου μέτρου, τα μνημονιακά προγράμματα έχουν τελειώσει επισήμως από τον περσινό Αύγουστο και η σημερινή ημερίδα έχει θέμα "clawback και φαρμακευτική δαπάνη", δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η κατάσταση έχει κουράσει: την ίδια ακριβώς συζήτηση κάνουμε τα τελευταία χρόνια, καταθέτουμε ως φαρμακοβιομηχανία συνεχώς προτάσεις που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, όμως δεν γίνεται τίποτα. Τι δείχνει αυτό; Ότι όλες οι κυβερνήσεις, και οι προηγούμενες και η σημερινή, έχουν αποδεχτεί μια λανθασμένη πολιτική ως "κανονικότητα"». Επίσης, τόνισε επέμεινε στην ανάγκη διόρθωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, με ενίσχυση από την Κοινωνική Πρόνοια για την κάλυψη των ανασφάλιστων και θέσπιση ξεχωριστού κονδυλίου για τα εμβόλια.


Στη συνέχεια έντονη ήταν η παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Medicines for Europe, Adrian van de Hoven, ο οποίος μετέφερε την ευρωπαϊκή εμπειρία της εφαρμογής του clawback τονίζοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν εφαρμόζονται τέτοια clawback στα γενόσημα φάρμακα και προχώρησε σε προτάσεις που αφορούν στην ανάγκη εξ ορθολογισμού της κατανομής του clawback με την εξαίρεση των γενοσήμων φαρμάκων, στην βελτίωση του συστήματος τιμολόγησης καθώς και στη παροχή κινήτρων ειδικά στους φαρμακοποιούς για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων.




Η έναρξη του δεύτερου πάνελ πραγματοποιήθηκε με το Keynote Speech του κ. Γιάννη Υφαντόπουλου, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης στο ΕΚΠΑ ο οποίος παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία πρόσφατης μελέτης σχετικά με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών στις περιόδους πριν και μετά την κρίση. Ο κ. Υφαντόπουλος αναφέρθηκε στις πολιτικές για το φάρμακο. οι οποίες αγνόησαν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και έχουν οδηγήσει την φαρμακοβιομηχανία σε επιχειρηματικό αδιέξοδο και ταυτόχρονα τους ασθενείς σε φτωχοποίηση.


Στο δεύτερο Πάνελ Διαλόγου με θέμα «Εργαλεία Συγκράτησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης», συζητήθηκαν τεχνικές για τη συγκράτηση του κόστους του φαρμάκου από την οπτική του συστήματος υγείας, της δημόσιας υγείας, της βιομηχανίας, των φαρμακείων και των ασθενών από τους κ.κ. Χάρη Κανδηλώρο, Διευθυντή Κοστολόγησης, Ελληνικό Ινστιτούτο DRG, Θεανώ Καρποδίνη, Αντιπρόεδρο Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Γιώργο Τσιακαλάκη, Εκπρόσωπο, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Υπεύθυνο Επικοινωνίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων, Θετική Φωνή Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, Κώστα Παναγούλια, Αναπληρωτή Πρόεδρο ΣΦΕΕ, Υπεύθυνο Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρο Vianex, Βασίλη Πενταφράγκα, Εντεταλμένο Σύμβουλο Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Γιάννη Τούντα, Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Απόστολο Βαλτά, Πρόεδρο Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ τον συντονισμό του πάνελ πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Πολίτης, Δημοσιογράφος – Αναλυτής.


Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ανάλυση των συμπερασμάτων και την έκθεση των προτάσεων/θέσεων της φαρμακοβιομηχανίας από τη κ. Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ και τον κ. Βασίλη Πενταφράγκα, Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΠΕΦ.


Οι προτάσεις συνοπτικά θα αποσταλούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους φορείς, όπως παρουσιάζονται παρακάτω:

 

  • Ένταξη των εμβολίων σε λογαριασμό δαπανών που αφορά σε πρόληψη – ανοσοποίηση.
  • Διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την κάλυψη ευάλωτων ομάδων από κονδύλια Πρόνοιας και Ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • Αύξηση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το προβλεπόμενο ποσοστό του ΑΕΠ.
  • Εξαίρεση των γενοσήμων και των off-patent οικονομικών φαρμάκων από το clawback.

 

Παρακολουθήστε την Ημερίδα στο παρακάτω link: https://www.livemedia.gr/clawback

 

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό