Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Λιγότερα πρωτότυπα φάρμακα! Έρχονται τα γενόσημα!

24/7/2013 9:19:14 πμ
Νέα περιοριστικά μέτρα για τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων και την αύξηση των γενοσήμων εξετάζει το υπουργείο Υγείας μετά από σχετικές απαιτήσεις της τρόικας που ζητά άμεση αύξηση του ποσοστού για να εξοικονομηθούν πόροι.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Αυξάνεται υποχρεωτικά έως το τέλος του χρόνου η χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς οι δανειστές μας απαιτούν να αυξηθεί άμεσα το ποσοστό στη χώρα μας που σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. ΓιΆ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει μέτρα ώστε έως το τέλος του 2013 το ποσοστό να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

Σήμερα η χρήση τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν ξεπερνά το 22% όπως επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για το ελληνικό φάρμακο. Όπως είπε ο υπουργός υγείας η χώρα μας είναι πολύ πίσω στον τομέα αυτό τη στιγμή που στη Γερμανία για παράδειγμα το ποσοστό φθάνει το 50%.

Την επόμενη εβδομάδα ο 'Αδωνις Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα από το Σεπτέμβριο για το φάρμακο ώστε και οι τιμές να πέσουν και η κατανάλωση να περιορισθεί περαιτέρω ώστε να μην ξεφύγει από τα 2,37 δισ. που έχουν υπολογισθεί από την τρόικα για το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων και την αύξηση των γενοσήμων. Μέτρα που είναι πιθανό να αφορούν πια και τους γιατρούς.

Για την επόμενη χρονιά το 2014 οι δανειστές μας απαιτούν η συνολική φαρμακευτική δαπάνη να πέσει κάτω από 2 δισ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί με τις διαπραγματεύσεις να αυξηθεί το ποσό και να φθάσει τα 2,1 δισ. ευρώ.


Πηγή: iatropedia.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί