Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Lifestyle Medicine: Μια μοναδική ευκαιρία για φαρμακοποιούς

12/7/2023 11:32:09 μμ
Ένας αναπτυσσόμενος τομέας της φροντίδας υγείας στο φαρμακείο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα ειδικότητα μπορούν να αποκτήσουν οι φαρμακοποιοί στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρουν στους ασθενείς τους, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο Pharmacy Times. 

Πρόκειται για το Lifestyle Medicine («Ιατρική του τρόπου ζωής»), ένας αναπτυσσόμενος και τεκμηριωμένος τομέας της φροντίδας υγείας που χρησιμοποιεί θεραπευτικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ως πρώτο βήμα για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία. Ενδεικτικό της σημασίας αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρικής του Τρόπου Ζωής (ACLM) παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα για φαρμακοποιούς και γιατρούς δωρεάν, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Λευκού Οίκου.

Όπως αναφέρει στο Pharmacy Times, ο φαρμακοποιός Dawn Woods, που έχει λάβει σχετική πιστοποίηση από το ACLM: «Τα φάρμακα είναι σημαντικά και σωτήρια για τη διαχείριση παθήσεων, αλλά δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ την τρέχουσα κρίση των χρόνιων ασθενειών μόνο με τη συνταγογράφηση αυξανόμενων ποσοτήτων φαρμάκων.  Για να αρχίσουμε επιτέλους να παρέχουμε "φροντίδα υγείας" και όχι "φροντίδα ασθενών", πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτών των παθήσεων, οι οποίες στη συντριπτική πλειονότητά τους σχετίζονται με τον τρόπο ζωής». Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στις ΗΠΑ 6 στους 10 ενήλικες έχουν διαγνωστεί με τουλάχιστον μία χρόνια νόσο και 4 στους 10 με τουλάχιστον δύο, με τα κόστη στη δημόσια υγεία και στα υγειονομικά συστήματα να είναι τεράστια.

Οι 6 πυλώνες της «Ιατρικής του τρόπου ζωής» και η εφαρμογή τους στο φαρμακείο

Η ειδικότητα του Lifestyle Medicine στηρίζεται στην εφαρμογή 6 πυλώνων: βέλτιστη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, καλός ύπνος, διαχείριση του στρες, αποφυγή επικίνδυνων ουσιών και θετικές κοινωνικές σχέσεις. 

Ο φαρμακοποιός ξεκινά σχετικές συζητήσεις με τους ασθενείς στο φαρμακείο του και όπως επισημαίνει ο D. Woods, συχνά οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι που ακούν συμβουλές που δεν έχουν ξανακούσει ποτέ. Πιο θετικοί είναι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη διατροφή και πώς θα επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με βιώσιμο τρόπο.

«Μιλώ στους ασθενείς για τα δεδομένα που υποστηρίζουν ένα κυρίως φυτικό διατροφικό μοντέλο, τους προτείνω βιβλία και τους παρέχω πηγές πληροφόρησης από το ACLM, καθώς και οδηγούς αγορών και συνταγές για να φτιάξουν εύκολα γεύματα», αναφέρει ο ίδιος. 

Επισημαίνει βέβαια ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για όλους και υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα που πρέπει να αναγνωριστούν. Πολλοί όμως είναι οι ασθενείς που εκπλήσσονται από τα αποτελέσματα που έχει στην υγεία τους αυτή η προσέγγιση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας