Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ασθενείς μιλούν μέσα από τα φαρμακεία με γενικό γιατρό μέσω βιντεοκλήσης
Μια υπηρεσία της Boots σε συνεργασία με την εφαρμογή Livi
Νέα παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα των φαρμακοποιών «Ψυχής Ίαμα»
10 χρόνια δράσης, 7 έργα σε 12 αίθουσες, πάνω από 8 χιλιάδες θεατές
Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού: Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς στο επίκεντρο
Ανοικτή εκδήλωση για το κοινό ετοιμάζει ο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης


Λειτουργική και κλασική Δυτική Ιατρική: Σε τι διαφέρουν;

20/6/2019 10:11:08 πμ
Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, ειδικός παθολόγος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Λειτουργική Ιατρική έρχεται να διευρύνει το ήδη υπάρχον κλασικό ιατρικό μοντέλο, προσεγγίζοντας πιο σφαιρικά τη φυσιολογία του κάθε ανθρώπου και όλους τους παράγοντες που επενεργούν σε αυτήν. Χρησιμοποιήθηκε ως ένας νέος όρος για να γεφυρώσει τις ραγδαίες εξελίξεις της σύγχρονης μοριακής και γενετικής ιατρικής με την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του ανθρώπου, καθώς διαπιστώνεται διαρκώς η αναγκαιότητα για μια βαθύτερη κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις δυσλειτουργίες ή τις ασθένειες σε επίπεδο σωματικό, ψυχικό καθώς και διανοητικό.

Ας δούμε, λοιπόν, τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται η Λειτουργική Ιατρική.

  •  Εστιάζουμε στα βαθύτερα αίτια της ασθένειας ή ανισορροπίας: Η Λειτουργική Ιατρική στρέφει τους προβολείς του ενδιαφέροντος από το πάσχον όργανο στο πάσχον άτομο. Εξετάζει τις διαδικασίες του οργανισμού που υπερβαίνουν τα ανατομικά σύνορα και στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται: H αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων, η κυτταρική άμυνα και επανόρθωση, οι μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας κ.ά. Αναγνωρίζει με ποιον τρόπο βασικές ανισορροπίες σε συγκεκριμένα βιολογικά συστήματα μπορούν να προκαλέσουν ένα domino effect σε άλλα σημεία του σώματος.
  •  Εξετάζουμε ολόκληρο τον άνθρωπο και την περιβαλλοντική αλληλεπίδραση: Η Λειτουργική Ιατρική εστιάζει στο μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου, σε κυτταρικό επίπεδο. Γι' αυτό και, κατά περίπτωση, συστήνονται περαιτέρω του κλασικού τσεκ-απ εξετάσεις, καθώς και γενετικός έλεγχος. Γνωρίζοντας πώς τα γονίδια και το περιβάλλον κάθε ανθρώπου αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν τον δικό τους ξεχωριστό βιοχημικό φαινότυπο, είναι εφικτός ο σχεδιασμός στοχευμένων παρεμβάσεων που διορθώνουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως οι φλεγμονές και οι οξειδώσεις, τα οποία αποτελούν τη ρίζα πολλών ασθενειών.
  •  Παρεμβαίνουμε στην «πηγή»: Χρησιμοποιείται μεγάλη γκάμα παρεμβάσεων για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας, συμπεριλαμβανομένου του θεραπευτικού διατροφολογίου, της άσκησης, της διαχείρισης του στρες, της βελτίωσης του ύπνου, της αναπνοής κ.ά. Μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων επηρεάζονται τα βιοχημικά μονοπάτια στην «πηγή» τους, εμποδίζοντας την υπερπαραγωγή επιβλαβών παραγόντων, αντί να μπλοκάρονται απλά τα αποτελέσματά τους.
  •  Συνεργαζόμαστε στενά με τον ασθενή: Η λήψη ιστορικού είναι ιδιαίτερα λεπτομερής, καθώς ο ειδικός διερευνά σε βάθος τον τρόπο ζωής, το παρόν και το παρελθόν του ασθενούς, και συνεργάζονται ώστε να σχεδιάσουν από κοινού ένα υγιές μέλλον. Στόχος, η εξεύρεση των αιτίων που οδήγησαν σε ασθένεια ή ανισορροπία και η δημιουργία της κατάλληλης, πλήρως εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης. Ο ειδικός εμβαθύνει περισσότερο στον ασθενή ως άτομο, κι όχι απλά στην ασθένεια.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν πως αν αποκρυπτογραφούσαν το ανθρώπινο γονιδίωμα, θα είχαν όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με την προέλευση των ασθενειών. Πλέον, συνειδητοποιούν ότι η ανθρώπινη βιολογία είναι πολύ πιο σύνθετη. Και σ' αυτό το σημείο έρχεται η Λειτουργική Ιατρική: Αναγνωρίζει τις απειλές για την υγεία που προέρχονται από το περιβάλλον, από το πώς ζούμε, πώς τρώμε, πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, και καταστρώνει αποτελεσματικά μοντέλα πρόληψης και θεραπείας. Για κάθε έναν. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός.


Γιώργος Τυρογιάννης, ειδικός παθολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόληψη και την σφαιρική αντιμετώπιση του ανθρώπου, μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαραίτητη η προσωπική επαφή του ακτινοδιαγνώστη με την ασθενή


Σχετικά άρθρα

FACEBOOK και INSTAGRAM: Διώχνουν τους αντιεμβολιαστές από τις σελίδες τους
Συγχαρητήρια έλαβαν από τον ΠΟΥ
ESC: Νέες συστάσεις για τη ριβαροξαμπάνη
Συνιστάται σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο και σε ασθενείς με διαβήτη
ΕΟΦ: Διευκρινίσεις για τις θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης
Μετά τη μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «Lancet»
Κινολόνες: Επικίνδυνη η υπερσυνταγογράφησή τους
Οι επαγγελματίες υγείας δείχνουν να αγνοούν τις σοβαρές παρενέργειες αυτών των αντιβιοτικών