Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Κυτταρίτιδα: Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εκ των έσω

21/6/2023 10:56:20 μμ
Γράφει ο Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σήμερα το 70-80% των γυναικών εμφανίζουν κυτταρίτιδα σε κάποια φάση της ζωής τους, η οποία χαρακτηρίζεται από τη διαταραχή της ομοιομορφίας του σώματος και της επιδερμίδας και τη δημιουργία εικόνας «φλοιού πορτοκαλιού» σε συγκεκριμένα σημεία, τις λεγόμενες ζώνες κυτταρίτιδας, με κυριότερη και συνηθέστερη την περιοχή των γλουτών. 

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι η τοπική εφαρμογή προϊόντων, όπως κρέμες, θα λύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η κυτταρίτιδα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα πρόβλημα που ξεκινάει εκ των έσω και από εκεί πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους εμφάνισής της αποτελεί η κακή αιμάτωση των αγγείων που τροφοδοτούν τα λιποκύτταρα μιας γυναίκας, με αποτέλεσμα αυτά να νεκρώνονται. Αυτή μπορεί να οφείλεται:
  • στο αυξημένο σωματικό λίπος
  • στην κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος (λόγω ορμονών, λόγω κακής διατροφής, λόγω έλλειψης άσκησης κ.α.).
Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να διατηρείται το σύστημα αιμάτωσης αλλά και αποτοξίνωσης του σώματος υγιές.

Ο ρόλος της διατροφής

Η όλη στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε μια ισορροπημένη διατροφή, που βοηθάει ακριβώς σε αυτό το σημείο και η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  • Χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, με περιορισμό των πλήρων γαλακτοκομικών, του κόκκινου κρέατος, των γλυκών και προτίμηση σε ημιάπαχο γάλα και γιαούρτι, τυριά χαμηλών λιπαρών, κοτόπουλο, πουλερικά και ψάρι.
  • Χαμηλή κατανάλωση απλών σακχάρων (δηλαδή ζάχαρης, γλυκών, αναψυκτικών)
  • Προσοχή στη κατανάλωση αλατιού και ιδιαίτερα κρυμμένου (σε κονσέρβες, γρήγορο φαγητό, αλλαντικά και διάφορες σάλτσες.)
  • Αποφυγή κατανάλωσης τηγανητών.
  • Επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 3 φρούτα και 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως)
  • Επαρκή ενυδάτωση.
  • Απώλεια βάρους όταν χρειάζεται.
  • Και φυσικά αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, πλειάδα ερευνών τεκμηριώνει ως αρωγούς για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά καθώς επίσης και εξειδικευμένα φυτικά εκχυλίσματα. Ίσως τα πιο σημαντικά συστατικά αποτελούν οι λεγόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ειδικά όσον αφορά την κυτταρίτιδα φαίνεται ότι οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται άμεσα τόσο με την καταστροφή της μικροκυκλοφορίας όσο και με την αλλοίωση της δομής και λειτουργικότητας του συνδετικού ιστού. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, διάφορα βιοφλαβονοειδή, κατεχίνες κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι βρέθηκε πως οι σπόροι από το σταφύλι και το εκχύλισμά τους είναι πολύ πλούσιοι σε ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (OPCs), ισχυρές φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Εργαστηριακές μετρήσεις δείχνουν πως η αντιοξειδωτική δράση των OPCs (η δυνατότητα δηλαδή να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, που συχνά υπερπαράγονται στον οργανισμό ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και φθείρουν τα αγγεία) είναι πολύ μεγάλη.

Πρόληψη & αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας με το Cellusite της Health Aid

Προς την κατεύθυνση αυτή ένας σύμμαχος στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας αποτελεί το Cellusite της Health Aid που κυκλοφορεί από τη Pharma Center. Είναι μια φυτική σύνθεση από συστατικά που δρουν συνεργιστικά. Εμπεριέχει συστατικά και βότανα, όπως το κάλιο και ο μαϊντανός, που ρυθμίζουν την ισορροπία του νερού στα κύτταρα και διευκολύνουν τη φυσική αποτοξίνωση και σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως Ε και C.

Ακόμη, οι σπόροι σταφυλιού και το μείγμα μούρων που περιέχει ενισχύουν τον οργανισμό με φυσικά βιοφλαβονοειδή που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και προάγουν την καλύτερη αιμάτωση των αγγείων. Επίσης έχει πιπέρι Cayenne που είναι πλούσιο σε καψαϊκίνη και πράσινο τσάι που είναι μια εξαιρετική πηγή κατεχινών, συστατικά που δρουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ενός πολυπαραγοντικού όπως διαφαίνεται προβλήματος, αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, πεδίο έρευνας επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων. Το σίγουρο είναι πως η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η ισορροπημένη διατροφή, η συστηματική άσκηση και η ενίσχυση του οργανισμού με φυσικά συστατικά και αντιοξειδωτικά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο πρόληψης, αντιμετώπισης και ουσιαστικής βελτίωσης της.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παρείχε επιστημονική ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της Q Pain και Μαστίχα Χίου σε σκόνη 1050 mg
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους