Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κύριε φαρμακοποιέ, έχω ψείρες!

14/11/2018 12:18:30 μμ
Οι οδηγίες που πρέπει να δώσει ο φαρμακοποιός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο έντονος συγχρωτισμός των παιδιών και των εφήβων κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου ευνοεί τη μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής με ψείρες.

 

Η ψείρα μπορεί να μεταδοθεί από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, κτένα, τσιμπιδάκια, κορδέλες).


Οι ψείρες κινούνται (σέρνονται) στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά δεν μπορούν ούτε να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν. Οι ψείρες κεφαλής προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, αν και είναι πιθανόν να προσβληθούν και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και ενήλικες.


Ενώ οι ώριμες ψείρες δεν μπορούν να επιζήσουν για πάνω από 2 μέρες μακριά από το ανθρώπινο κεφάλι, τα αυγά μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και για 10 μέρες σε αντικείμενα που έχουν μολυνθεί, όπως τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, οι χτένες, οι πετσέτες, τα παιχνίδια ή τα χαλιά.


Οι νεαρές ψείρες ονομάζονται νύμφες. Σε 10 μέρες από την εκκόλαψή τους ενηλικιώνονται και μπορούν να κάνουν καινούργια αυγά. Έτσι, αν υπάρχουν αυγά στα μαλλιά, πολύ εύκολα οι έφηβοι και τα παιδιά θα προσβληθούν από ψείρες για άλλη μία φορά.


Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα η παρουσία ψειρών, οπότε συνιστάται τακτικός έλεγχος του τριχωτού της κεφαλής των παιδιών.

Οδηγίες που πρέπει να δώσει ο φαρμακοποιός

Δύο τύποι αντιφθειρικών σκευασμάτων κυκλοφορούν στην αγορά: τα χημικά και τα φυσικής προελεύσεως. Ο φαρμακοποιός συστήνει συνήθως το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του περιστατικού και στις προτιμήσεις του πελάτη.


Σημαντικό όμως είναι να ενημερωθούν οι γονείς ότι μόνο σε περίπτωση που εντοπίσουν ψείρες, θα πρέπει να επιλέξουν ένα σκεύασμα για την αντιμετώπισή τους.


Αξίζει επίσης να γνωρίζουν πως κυκλοφορούν lotion πρόληψης, οι οποίες περιέχουν συστατικά φυσικής προέλευσης που απωθούν τις ψείρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις που έχει προσβληθεί κάποιο οικείο πρόσωπο ή αν υπάρχει κρούσμα στο σχολείο κτλ.


Ο φαρμακοποιός ακόμα οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη/ασθενή του ότι βασικό στάδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η επανάληψη της εφαρμογής της αντιφθειρικής αγωγής μετά από 9-10 μέρες.

Το χρονικό αυτό διάστημα σχετίζεται και προκύπτει από τον κύκλο ζωής της ψείρας. Την πρώτη φορά σκοτώνονται όλες οι ζωντανές ψείρες, ενώ τη δεύτερη φορά σκοτώνονται οι νεαρές ψείρες που εκκολάφθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου των 10 ημερών. Τη στιγμή αυτή, οι νεαρές ψείρες δεν είναι αρκετά ώριμες για να γεννήσουν και εναποθέσουν αυγά και έτσι επιτυγχάνουμε οριστική αντιμετώπιση.

Επιμέρους συμβουλές που μπορεί να δώσει ο φαρμακοποιός είναι:

  • Να απολυμανθεί με καυτό νερό ό,τι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κτλ.). H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3-5 λεπτά.
  • Να ενημερωθούν τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με το παιδί, ώστε να έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι διαιώνισή του.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ποια η θέση της σε έναν χώρο που συνδυάζει την επιστήμη με την επιχειρηματικότητα
Μέσω του Ldbpartnershop.gr από την L’Oreal Dermatological Beauty






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου