Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Bayer: Καμπάνια που «σπάει» τα ταμπού
Για την προώθηση αντισυλληπτικού προϊόντος που αντιμετωπίζει τη μεγάλη αιμορραγία της περιόδου
Νέα δεδομένα για την καταναλωτική συμπεριφορά
Τι χρειάζονται σήμερα οι καταναλωτές; 18ο Ελληνικό Συνέδριο Κορυφής στην Εξυπηρέτηση Πελατών

Κύπρος: Και από τα κρατικά φαρμακεία η διάθεση της ναλοξόνης

19/9/2019 9:30:46 πμ
Λειτουργεί ως αντίδοτο μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) αποφάσισε να διευρύνει τα σημεία διάθεσης της ναλοξόνης, της φαρμακευτικής ουσίας η οποία είναι ανταγωνιστής των οπιοειδών και λειτουργεί ως αντίδοτο για να σωθεί η ζωή χρήστη όταν λάβει υπερβολική δόση.

Ήδη η ναλοξόνη διατίθεται από τα κρατικά φαρμακεία του νησιού τα οποία τόσο ο ίδιος ο χρήστης όσο και οικεία του πρόσωπα μπορούν να προμηθευτούν αφού προηγηθεί συνταγογράφηση από γιατρούς που έχουν ειδίκευση σε θέματα εξαρτήσεων. Της συνταγογράφησης προηγείται μία τυπική εκπαίδευση του χρήστη και των λοιπών ενδιαφερομένων για το πώς χρησιμοποιείται το σκεύασμα, ενώ διευκρινιστικά σημειώνεται ότι οι γιατροί που μπορούν να συνταγραφούν είναι κυρίως αυτοί που ανήκουν στο προσωπικό των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Η ναλοξόνη δρα εντός μερικών λεπτών από τη χορήγησή της όταν ο χρήστης κινδυνεύει, αξίζει δε να σημειωθεί ότι χρησιμοποιείται στη διαχείριση της υπερδοσολογίας για περισσότερο από 40 χρόνια και αποτελεί μία κοινή πρακτική για αντιμετώπιση των θανάτων από υπερβολική δόση. Θεωρείται επίσης ασφαλές φάρμακο, με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Το πρόγραμμα χορήγησης ναλοξόνης εφαρμόζεται ήδη σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Λιθουανία και Νορβηγία) και έχει τη μορφή ρινικού σπρέι. Στην Κύπρο μέχρι στιγμής διατίθετο μόνο από τα τμήματα πρώτων βοηθειών και το προσωπικό των ασθενοφόρων, όμως στο εξής θα μπορούν να την έχουν στην κατοχή τους τόσο οι ίδιοι οι χρήστες, όσο και πρόσωπα που είναι πιθανόν να γίνουν μάρτυρες περιστατικών λήψης υπερβολικής δόσης όπως οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειας, οι σύντροφοι των χρηστών κλπ.

Το κυπριακό υπουργείο Υγείας δηλώνει πως αν το πρόγραμμα αποδώσει, τότε η φαρμακευτική ουσία ναλοξόνη, εκτός από τα κρατικά φαρμακεία θα διατίθεται και από τα ιδιωτικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την προώθηση αντισυλληπτικού προϊόντος που αντιμετωπίζει τη μεγάλη αιμορραγία της περιόδου
Το μήνυμα που θα στείλει η FIP στα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών


Σχετικά άρθρα

Νέο εγχειρίδιο για φαρμακοποιούς από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία
Με case studies από χώρες που υιοθέτησαν το «Παγκόσμιο Πλαίσιο Ικανοτήτων»
ΜΗΣΥΦΑ: Οι σωστές ερωτήσεις πριν τα χορηγήσει ο φαρμακοποιός
Μεγάλη έρευνα δείχνει τον αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας με τους ασθενείς
ΠΦΣ: Έως τις 27 Ιουνίου οι δηλώσεις των συνδυασμών για τις εκλογές
Προκηρύχθηκαν για τις 30 Ιουλίου 2023