Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κυβερνητικό σχέδιο για την είσπραξη του 3%

21/10/2008
Πρόταση για υποβολή στα ταμεία καταστάσεων των πωληθέντων φαρμάκων, κατά φαρμακευτική εταιρεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα 20/10/2008 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, στην οποία προτάθηκε το κυβερνητικό σχέδιο για τον τρόπο που θα εισπράξουν το 3% τα ασφαλιστικά ταμεία από τη φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή τα φαρμακεία, παράλληλα με τη σύνταξη και την υποβολή στα ασφαλιστικά ταμεία των καταστάσεων με τις συνταγές που έχουν εκτελέσει, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν και καταστάσεις των πωληθέντων φαρμάκων κατά φαρμακευτική εταιρεία. Με τις καταστάσεις αυτές θα υπολογίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία το 3% της αξίας των πωληθέντων φαρμάκων, το ποσό δηλαδή που υπερβαίνει την Τιμή Αναφοράς.

Τις καταστάσεις αυτές θα τις συντάσσουν οι φαρμακοποιοί και θα τις υποβάλλουν κατά το συνήθη τρόπο στα ασφαλιστικά ταμεία για την πληρωμή τους. Όπως γίνεται μέχρι τώρα, τα ταμεία θα καταβάλλουν το σύνολο της αξίας των εκτελεσθεισών συνταγών στους φαρμακοποιούς εξαρχής και ανεξάρτητα από το χρόνο κατά τον οποίο θα εισπράττουν τα ποσά που αντιστοιχούν στο 3% από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού απαιτείται μηχανοργάνωση όλων των φαρμακείων, ώστε ο φαρμακοποιός να καταγράφει με μηχανογραφικό τρόπο τις συνταγές και στο τέλος της ημέρας να αποστέλλει τα δεδομένα, μέσω τηλεφωνικού δικτύου, σε κάποιο κέντρο που θα συλλέγει τις πληροφορίες.

Στο σχέδιο αυτό αντέδρασε θετικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κ. Κούβαρης, με τον ισχυρισμό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να βοηθηθούν από τους φαρμακοποιούς για την είσπραξη του 3%, ώστε να αναδειχθεί ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού.

Την έντονη αντίδρασή του στο σχέδιο εξέφρασε, αντίθετα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβαρύνει δυσβάσταχτα και από άποψη οικονομική αλλά και από άποψη γραφειοκρατικής διαδικασίας το φαρμακοποιό και κατέληξε ότι «αυτοί που μεθοδεύουν τέτοιες διαδικασίες εμπλοκής του κλάδου θα βρουν τους φαρμακοποιούς ενωμένους απέναντί τους».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: «Αφήστε μας να κάνουμε περισσότερα»
Το μήνυμα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας προς τις κυβερνήσεις παγκοσμίως
IQVIA: Οριακές αυξήσεις πωλήσεων στα φαρμακεία
Την περίοδο 4-10 Σεπτεμβρίου
7.000 επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα Φαρμακοποιού
Διοργανώθηκε από τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης