Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κρυολόγημα ή γρίπη; Τι πρέπει να προτείνει ο φαρμακοποιός;

1/11/2018 2:57:06 μμ
Γράφει η Μελπομένη Νικηφόρου, απόφοιτος Φαρμακευτικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 «Κρυολόγημα ή γρίπη;» είναι ένα από τα συχνά φαρμακοϊατρικά ερωτήματα που απασχολεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού την τρέχουσα περίοδο του έτους. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως πολλές φορές ακόμα και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας δυσκολεύονται να απαντήσουν με βεβαιότητα.


Αρχικά καταγράφεται η υπόσταση περισσοτέρων των 200 διαφορετικών τύπων ιών, οι οποίοι παρουσιάζονται ως να είναι υπεύθυνοι για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ως εκ τούτου, η χρήση των αντιβιοτικών δεν έχει καμία απολύτως θέση στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, καθόσον επιτείνει το μείζον πρόβλημα της αντοχής των μικροβίων σε αυτά. Ακόμη παρατίθεται πως η κλινική έκφραση αυτών των λοιμώξεων ποικίλει και επηρεάζεται τόσο από την ηλικία του ατόμου και τη φυσιολογική του κατάσταση, όσο και από την ανοσολογική εμπειρία του ξενιστή σχετικά με τον ιό που θα προσβληθεί.


Ειδικότερα, το κοινό κρυολόγημα συνιστά αποτέλεσμα ίωσης, οφειλόμενο κυρίως σε ρινοϊούς. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως ένα βραχύ, ελαφρύ νόσημα με αρχικά συμπτώματα φταρνίσματος, κρυώματος, πονόλαιμου που σε μεταγενέστερο στάδιο δύνανται να εξελιχθούν σε ρινική συμφόρηση, βήχα, αίσθημα κακουχίας, ενώ σπάνια εμφανίζεται και η κατάσταση πυρετού. Επιπλέον, τονίζεται η γρήγορη κορύφωση των συμπτωμάτων (2-3 ημέρες μετά την είσοδο του ιού) και δηλώνεται η διάρκεια της φλεγμονής σε 7-10 ημέρες μετά την είσοδο του ιού, με την επιμονή μερικών συμπτωμάτων πάνω του διαστήματος των 3 εβδομάδων.


Από την άλλη στη γρίπη παρατηρείται αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η παρουσίαση του συνδυασμού των συμπτωμάτων πυρετού και βήχα στο άτομο, κατά 80% οφείλεται σε προσβολή του οργανισμού από κάποιον τύπο ιού της γρίπης. Συμπληρωματικά παρατίθενται δευτερεύοντα συμπτώματα αυτής όπως ο πονόλαιμος, η μυαλγία, η ρινική συμφόρηση, ο πονοκέφαλος, αδυναμία και απώλεια όρεξης.


Αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης προτείνεται η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων. Ωστόσο καταγράφεται πως η γενική θεραπεία του ασθενούς που έχει προσβληθεί τόσο από τη γρίπη, όσο και του ανάλογου που έχει προσβληθεί από κρυολόγημα είναι συμπτωματική.


Επιπρόσθετες οδηγίες αντιμετώπισης εντοπίζονται στην αποφυγή κόπωσης, στην κατανάλωση άφθονων υγρών, στην αποφυγή αντιπυρετικών (όταν δεν υφίσταται υψηλός πυρετός), στην ισορροπημένη διατροφή και στην ενίσχυση του οργανισμού με συμπληρώματα διατροφής όπου καλό είναι να εμπεριέχονται στοιχεία που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C, η Echinachea (E. angustifolia, E. purpurea) και η πρόπολη.


Η Μελπομένη Νικηφόρου είναι απόφοιτος Φαρμακευτικής από το Comenius University της Σλοβακίας και εργάζεται στο φαρμακείο με επωνυμία "ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ Κ. ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε."

Πηγές
1.https://www.researchgate.net/profile/Ronald_Eccles/publication/7512788_Understanding_the_symptoms_of_the_common_cold_and_inf/links/5a57a788a6fdccf0ad199299/Understanding-the-symptoms-of-the-common-cold-and-inf.pdf
2. https://www.hygeia.gr/prostasia-apo-ioseis/
3. https://www.vita.gr/2008/11/11/ygeia/pws-na-glitwseis-apo-tis-xei-wniatikes-iwseis/
4.http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.853.129&rep=rep1&type=pdf

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Κυκλοφορούν στην Ελλάδα από την Plac Control






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου