Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κρίσιμη εβδομάδα για τη διανομή των self tests από τα φαρμακεία

15/6/2021 11:11:31 πμ
Ο ΦΣΑ και ο ΦΣΑχ αρνούνται την παράταση του μέτρου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με μεγάλη αγωνία αναμένεται η συνάντηση που θα γίνει μεταξύ Απ. Βαλτά και Β. Κοντοζαμάνη και της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συζητηθεί η συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία. Ανοιχτός στο διάλογο δείχνει να είναι ο πρόεδρος του ΠΦΣ, καθώς σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ είπε: «Εμείς έχουμε διάθεση διαλόγου. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στους πολίτες της χώρας, αλλά από εκεί και πέρα όλα όσα ακούστηκαν περί σούπερ μάρκετ και περί άλλων τρόπων ήταν άστοχα. Εφόσον η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη, όφειλε να κάνει αυτό που έκανε».

Στον αντίποδα όμως στέκεται ο Φ.Σ. Αττικής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω παράταση της διανομής των τεστ, μετά το Σάββατο 19/6/2021. Όπως αναφέρει: «η απόφαση αυτή βασίστηκε στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρεις μήνες δεν ξεκίνησε καν τη συζήτηση για επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, όπως γραπτώς είχε δεσμευτεί ο υπουργός Β. Κοντοζαμάνης. Η μη τήρηση της υπογραφής της Κυβέρνησης έρχεται να ακολουθήσει την προηγούμενη μη τήρηση της υπογραφής της σχετικά με τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους». Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που αρχικά είχε εκπονήσει, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την «επιστράτευση» του στρατού για την τροφοδοσία των αλυσίδων με τις απαραίτητες ποσότητες self tests. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι σπεύδουν να προλειάνουν το έδαφος. Σημειώνεται ότι αυτήν την εβδομάδα οι φαρμακοποιοί θα διανείμουν 3 τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε νέους 18-30 ετών, καλύπτοντας έτσι την εκπαιδευτική κοινότητα μέχρι το κλείσιμο των σχολείων.

Τι θα γίνει με τα τεστ στην Αχαΐα

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, όπου ο φαρμακευτικός σύλλογος έχει σταματήσει τη διάθεση των τεστ στους πολίτες, η διανομή στους μαθητές και εκπαιδευτικούς «θα γίνει απευθείας από τις σχολικές μονάδες με οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας». Αυτό αναφέρεται σε χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνοντας τις εξής δηλώσεις του 'Aκη Σκέρτσου στο Mega: «Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς, είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση. Για μας αυτό είναι πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας. Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία. Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο