Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

FITO+: Gold βραβείο για τη δράση
«Συμμετέχουμε και χειροκροτούμε τους φαρμακοποιούς της περιοχής μας»
Χρυσές οι παστίλιες Pulmoll στα Best in Pharmacy Awards 2020
H Parapharm International βραβεύτηκε για το επαναλανσάρισμα της Pulmoll
FIP: Πρόσβαση σε δεδομένα και δείκτες ασφαλείας στους φαρμακοποιούς
Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών


Κόκκινο πανί για τη φαρμακοβιομηχανία ο νέος τρόπος ανακατανομής του clawback

17/12/2019 3:26:59 μμ
Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχώρησαν σήμερα τα μέλη του ΣΦΕΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις φαρμακοβιομηχανίας-κυβέρνησης, με αφορμή την πρόθεση του υπ. Υγείας να εφαρμόσει νέο τρόπο κατανομής του clawback σε ποσοστό 75%-25% (αντί για 90%-10%), ενώ από την ανάπτυξη του 25% εξαιρεί όλα τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα.

Ο ΣΦΕΕ μετά από αυτήν την εξέλιξη συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση εχθές το πρωί, κατά την οποία τα μέλη του καταψήφισαν το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback καθώς δεν συμφωνούν, όπως αναφέρουν, «με τη λογική εξαιρέσεων κατηγοριών προϊόντων και απορρίπτουν την, ως άνω, πρόταση του υπουργείου επί της Αρχής, καθώς το κύριο πρόβλημα σχετικά με το clawback δεν αφορά την κατανομή αυτού, αλλά στο υπέρογκο ύψος του».

Σύμφωνα με το ψήφισμά του ΣΦΕΕ, «η πορεία του clawback του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019 είναι ανεξέλεγκτη και έξω από κάθε ελληνικό και ευρωπαϊκό προηγούμενο, αυξημένη περισσότερο από 40% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την αδικαιολόγητη συνταγογράφηση, παρέχουν ελαφρύνσεις σε ανασφάλιστους και χωρίς ΑΜΚΑ ασθενείς, στην έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών συγκράτησης και ελέγχου της συνταγογράφησης αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε σημαντική αύξηση (+25%) της δαπάνης των εμβολίων.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης σε συνδυασμό με τη χρόνια ελλιπή χρηματοδότηση, θίγουν τη βιωσιμότητα εταιρειών και τη διαθεσιμότητα, πρωτίστως, των φθηνότερων φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν απαγορευτική την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς».

Η πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας

Όπως επισημαίνουν τα μέλη του ΣΦΕΕ ως άμεσες προτεραιότητες για τον περιορισμό του clawback, εντός του έτους 2020, προκρίνουν:
  • Αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Χωριστά, πρόσθετα, κονδύλια για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια.
  • Δραστική επιβολή μέτρων ελέγχου συνταγογράφησης.
  • Επιβολή ορίου (cap) στο clawback - συνυπευθυνότητα με την Πολιτεία.
  • Επιτάχυνση των εργασιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
  • Συμμετοχή και των υπόλοιπων μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας στο clawback-υπολογισμός clawback στις τιμές που πουλάει η βιομηχανία (ex-factory).
  • Επανεξέταση του Θετικού Καταλόγου και μεταφορά κάποιων κατηγοριών στον Αρνητικό κατάλογο.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού της Νοσοκομειακής Δαπάνης, καθώς οι υποχρεωτικές επιστροφές έχουν φτάσει να είναι ισόποσες της δημόσιας δαπάνης.
  • Καμία νομοθέτηση με αναδρομική ισχύ.
Επιπλέον προτείνουν την άμεση δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακοβιομηχανίας, με σκοπό την υποβολή προτάσεων για τη σύναψη τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας (2021-2023), όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για τη διασφάλιση της επιχειρηματικής ομαλότητας και της προβλεψιμότητας αλλά, κυρίως, της Δημόσιας Υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με τη συμμετοχή του ΕΟΦ, του ΣΦΕΕ και της ΟΣΦΕ
«Αρκεί να είναι ενωμένοι» είναι το μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών


Σχετικά άρθρα

Θ. Τρύφων:
Που θα εξασφαλίζει την επάρκεια της χώρας
Ε.Ε.: Απαγορεύει τη νέα επιβλαβή ψυχοτρόπο ουσία ισοτονιταζένη
Κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου σε σκόνη ή ως ρινικό σπρέι