Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Κλινικές μελέτες: Η συμμετοχή της Ελλάδας κυμαίνεται στο 0,67% παγκοσμίως

19/3/2021 3:52:00 μμ
Τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, τους επιστήμονες και την οικονομία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι διαχρονικές διοικητικές αδυναμίες και η απουσία σύγχρονων κινήτρων έχουν συμβάλλει στον περιορισμό της Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις προσέλκυσης κλινικών μελετών. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της Ελλάδας σήμερα αποτελεί μόνο το 0,67% των παγκόσμιων κλινικών μελετών, ενώ κάθε 1% αύξηση συνεπάγεται με 10.000 ασθενείς υπό καινοτόμες θεραπείες. Αυτό αναδείχθηκε στη συζήτηση που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων: έρευνα, κυκλοφορία και πρόσβαση» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στις 16/03/2021 με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και του πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt.


Αναφέρθηκε ότι η άνοδος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο –από ουραγός που είναι σήμερα– συνεπάγεται ετήσια αύξηση 1,1 δισ. στο ΑΕΠ, 23.000 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, στοιχεία που δεν μπορούν να μας αφήνουν παθητικούς παρατηρητές αυτής της δυναμικής προοπτικής.


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η μικρή θέση της Ελλάδας στο πεδίο των Κλινικών Ερευνών και για να απελευθερωθεί το δυναμικό που έχει η χώρα μας.


Ο Κωνσταντίνος Συρίγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νέων Φαρμάκων τόνισε: «H ανάπτυξη Κλινικών Μελετών δρα ως καταλύτης για τη δημιουργία κέντρων και κλινικών αριστείας, ενώ ασθενείς με σπάνια ή δυσίατα νοσήματα αποκτούν πρόσβαση σε σύγχρονα, καινοτόμα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα».


Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Abbvie, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly, NextCro.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών