Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

GSK: Επενδύει έως και 12 δισ. δολάρια σε 12 νέα φάρμακα
Σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals

Κίνδυνος περιφερικής νευροπάθειας με το "Sebivo"

19/2/2008
Συμπερίληψη νέων προειδοποιήσεων στα στοιχεία του φαρμάκου συνιστά ο EMEA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMEA) συνιστά να συμπεριληφθούν νέες προειδοποιήσεις στα πληροφοριακά στοιχεία του φαρμάκου "Sebivo" (telbivudine) της εταιρείας "Novartis Europharm Ltd.". Η προειδοποίηση αυτή αποσκοπεί να πληροφορήσει τους γιατρούς σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής νευροπάθειας σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β που λαμβάνουν "Sebivo".

Συνιστάται οι γιατροί να παρακολουθούν τους ασθενείς προσεκτικά για ενδείξεις περιφερικής νευροπάθειας και να επανεξετάσουν τις θεραπευτικές επιλογές, αν έχουν υποψία ότι ένας ασθενής αναπτύσσει περιφερική νευροπάθεια.

Το "Sebivo" ενδείκνυται για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Β σε ενήλικες ασθενείς με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο και ενδείξεις ιογενούς πολλαπλασιασμού, επιμένοντα αυξημένα επίπεδα αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT) ορού και ιστολογική ένδειξη ενεργούς φλεγμονής ή/και ίνωσης, ως μονοθεραπεία μόνο.

Περιστατικά περιφερικής νευροπάθειας έχουν αναφερθεί ως μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια σε ασθενείς που έλαβαν telbivudine ως μονοθεραπεία.

Σε μια κλινική μελέτη που ερευνά τη συνδυασμένη θεραπεία telbivudine 600mg ημερησίως με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα-2α 180μg άπαξ εβδομαδιαίως, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος περιφερικής νευροπάθειας.

Η CHMP μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων συνιστά όπως συμπεριληφθούν οι ακόλουθες προειδοποιήσεις στα πληροφοριακά στοιχεία του Sebivo:

Η περιφερική νευροπάθεια έχει αναφερθεί ως ασύνηθης ανεπιθύμητη ενέργεια σε ασθενείς που λαμβάνουν telbivudine. Εάν υπάρχει υποψία για περιφερική νευροπάθεια, η αγωγή με telbivudine θα πρέπει να αναθεωρείται. Αυξημένος κίνδυνος για περιφερική νευροπάθεια έχει παρατηρηθεί όταν συγχορηγούνται telbivudine και πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα-2a. Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλεισθεί για άλλες ιντερφερόνες άλφα (πεγκυλιωμένες ή όχι). Επίσης το όφελος αυτού του συνδυασμού telbivudine με ιντερεφερόνη άλφα (πεγκυλιωμένη ή όχι) δεν έχει ακόμα εδραιωθεί.


Από τον Βασίλη Βενιζέλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με 5 φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα στο χαρτοφυλάκιό της
Με αντικείμενο την ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας των ουλών κερατοειδούς






Σχετικά άρθρα

Οι νέες επιχειρηματικές δεξιότητες για τους φαρμακοποιούς
Αναγκαία πλέον η εκπαίδευση στο HR
Sharon Levy: Τα φαρμακεία οδηγούν τη νέα εποχή της υγείας των καταναλωτών
Ο General Manager Haleon Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μιλά στον Φαρμακευτικό Κόσμο
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Προτείνει πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικής νοηματικής γλώσσας
Με δυνατότητα παροχής φαρμακευτικής ορολογίας
ΠΦΣ: 9,5 χιλιάδες barcode readers προμηθεύτηκαν τα φαρμακεία με επιδότηση
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους