Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κβαντικός αλγόριθμος για τη δημιουργία φαρμάκων και διάγνωση ασθενειών με βάση τη φωνή

20/7/2022 3:48:32 πμ
Οι συνεργασίες του CDI με ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών υπόσχονται ψηφιακές καινοτομίες στην υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνει δύο συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικά ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα: το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Η συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ εστιάζει στο πεδίο της Κβαντικής Υπολογιστικής (Quantum Computing), ένα αναδυόμενο μοντέλο που επιτρέπει εκθετικά μεγαλύτερες ταχύτητες από τους συμβατικούς υπολογιστές στην επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης. Το έργο θα αναπτύξει έναν «κβαντικό» αλγόριθμο που υπόσχεται βέλτιστη απόδοση σε τομείς όπως η διάγνωση και η ανάπτυξη φαρμάκων, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται σήμερα από τις υπάρχουσες λύσεις και υποδομές.

Στόχος της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι η ανάπτυξη νέων μεθόδων που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για τη διάγνωση ασθενειών με βάση τη φωνή. Η σχεδιαζόμενη λύση θα αξιοποιήσει τα smartphones, ως ευρέως διαδεδομένες και εύκολα προσβάσιμες διασυνδεδεμένες συσκευές με αναβαθμισμένες δυνατότητες, όπως τα μικρόφωνα στην εποχή του ΙοΤ. Χρησιμοποιώντας δείγματα φωνής και AI, η λύση θα παρέχει νέους, ψηφιακούς βιοδείκτες για διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών με χαμηλό κόστος και δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης. Μια τέτοια εφαρμογή θα διευκολύνει την απομακρυσμένη διάγνωση και παρακολούθηση από επαγγελματίες υγείας, καθώς και την αυτοδιαχείριση των ασθενών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους