Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Καταργείται η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή

28/9/2023 10:52:22 μμ
Διαμαρτύρεται ο ΠΦΣ: «Ήταν ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονο προβληματισμό προκάλεσε στους φαρμακοποιούς η εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εποχική γρίπη 2023-2024 της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, με την οποία καταργείται η διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο αντίστοιχο Εθνικό Μητρώο. 


Ο ΠΦΣ αντιδρά σε αυτήν την εξέλιξη επισημαίνοντας ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά, υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων πρόσβασης των πολιτών και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.


Διατυπώνει δε δύο εύλογα ερωτήματα:

  •  Γιατί αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας;
  • Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για τη δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές;

 

Ο ΠΦΣ δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα στις επάλξεις για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας και ότι οι φαρμακοποιοί συνεισέφεραν τα μέγιστα όταν η Κυβέρνηση ζήτησε τη στήριξή τους για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Κάνει δε λόγο για «απαρχαιωμένες» αντιλήψεις που δημιουργούν εμπόδια στην πρόσβαση στα εμβόλια και κάνει ειδική αναφορά στους διεθνείς φορείς που προάγουν τον εμβολιασμό μέσω των φαρμακείων. 


Όπως αναφέρει: «Η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων υγείας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)