Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καταναλώνονται άσκοπα πολύτιμα φάρμακα

13/11/2018 11:21:04 πμ
Χωρίς να είναι πρώτης γραμμής θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μεγάλες διαφορές στη χρήση των αντιβιοτικών ανά τον κόσμο διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), επαναφέροντας την ανάγκη για άμεση δράση κατά της άσκοπης κατανάλωσης αυτών των φαρμάκων.


Η σχετική "Έκθεση του ΠΟΥ για την Παρακολούθηση της Κατανάλωσης Αντιβιοτικών" εξέτασε τη χρήση των αντιβιοτικών σε 65 χώρες και έβγαλε τα ακόλουθα συμπεράσματα:


Τη μικρότερη κατανάλωση εμφανίζει το Μπουρούντι, με μόλις 4,44 DDD ανά 1.000 κατοίκους, που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. αντανακλά την ανεπαρκή έλλειψη δεδομένων. Ένα χαμηλό σκορ πιθανόν να υποδηλώνει ότι και η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή, αφήνοντας τον πληθυσμό εκτεθειμένο στον κίνδυνο από μολυσματικές νόσους.


Από εκεί και πέρα, η Ολλανδία χρησιμοποιεί 9,78 Καθορισμένες Ημερήσιες Δόσεις (DDD) ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η Βρετανία δύο φορές περισσότερες και η Τουρκία επίσης σχεδόν δύο φορές περισσότερες, δηλαδή 38,18 DDD ανά 1.000 κατοίκους.


Η κατανάλωση στο Ιράν ήταν παρεμφερής με εκείνην της Τουρκίας, ενώ η Μογγολία είχε την υψηλότερη από όλες τις χώρες που εξετάστηκαν με 64,41 DDD ανά 1.000 ανθρώπους.


"Τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης, για παράδειγμα με την επιβολή της πολιτικής χρήσης των αντιβιοτικών μόνο με συνταγή, ώστε να μειωθεί η αλόγιστη χρήση τους", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Χιλ, η διευθύντρια του Τμήματος Απαραίτητων Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Π.Ο.Υ.

 

Καταναλώνονται άσκοπα πολύτιμα φάρμακα που δεν είναι πρώτης γραμμής θεραπείες

 

Η έρευνα εξέτασε επίσης και ποια αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται και διαπίστωσε ότι γίνεται υψηλή κατανάλωση σε πολύτιμα φάρμακα που κανονικά θα έπρεπε να χορηγούνται ως έσχατη λύση, μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα, γιατί πάντα πρέπει να υπάρχουν σε απόθεμα, κατά τον Π.Ο.Υ.


Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία. Στην Ιταλία, το 2% της καθημερινής χρήσης αντιβιοτικών ανήκουν στην κατηγορία των "αποθεμάτων", που είναι 4 φορές πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία και περισσότερο από 6 φορές από τη Βρετανία, όπου μόλις το 0,3% των φαρμάκων είναι εκείνα που χαρακτηρίζονται ως έσχατη λύση.


Η συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ιαπωνία -14,19 DDD ανά 1.000 κατοίκους- είναι σχεδόν η μισή από εκείνη της Νότιας Κορέας, αλλά το 1,1% της κατανάλωσης στην Ιαπωνία γίνεται από την κατηγορία των "αποθεμάτων", πολύ περισσότερο από το 0,2% της Νότιας Κορέας, όπως έδειξε η έκθεση.


Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία δεν συμμετείχαν στην έρευνα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Παρουσίασε την πλήρη γκάμα των προϊόντων της και τα νέα λανσαρίσματα






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση