Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Καταγγελία ΣΟΚ από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών: Σταμάτησαν οι εξετάσεις για τον HIV/AIDS

10/5/2013 6:54:29 μμ
Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ προχωρά σε μια απίστευτη καταγγελία κατά της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς εδώ και ένα μήνα έχουν σταματήσει οι επαναληπτικές εξετάσεις για τον HIV/AIDS στα Κέντρα Αναφοράς όλης της χώρας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ο ΙΣΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η πρωτοφανής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Αναφοράς για το Έιτζ, τα οποία από το περασμένο μήνα έχουν σταματήσει να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό, λόγω έλλειψη χρηματοδότησης.

Το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί για την χρηματοδότησή τους στον προϋπολογισμό τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 έχει μπλοκάρει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία όπως έχει επανειλημμένως καταγγείλει ο ΙΣΑ βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία.

Τα Κέντρα έχουν αναστείλει τις εξετάσεις και έτσι δεν γίνονται τα επαναληπτικά τεστ για το Έιτζ που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού για τα οποία η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα Κέντρα Αναφοράς.

Επιπλέον έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για τον ιό, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση».

 

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στο θέμα και τόνισε: «Η χώρα μένει αθωράκιστη απέναντι σ ένα μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια υγεία. Ενώ το τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει επιδημία του Έιτζ στους τοξικομανείς, η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη τινάζει στον αέρα το σύστημα θωράκισης της χώρας απέναντι στην ασθένεια».

 

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καταλήγει: «Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα Κέντρα Αναφοράς και ζητά να ξεκινήσουν αύριο κιόλας να γίνονται πάλι τα τεστ για την διάγνωση της ασθένειας».

 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η έγκριση της κας Σκοπούλη για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «τα Κέντρα αναφοράς πραγματοποιούν εξετάσεις που σχετίζονται με τη διάγνωση και την επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά και με την παρακολούθηση της κλινικής πορείας και την ανταπόκριση στη θεραπεία του νοσήματος για την πλειοψηφία των ασθενών με HIV/AIDS. Η χρηματοδότησή τους πραγματοποιείται κατΆ έτος διά του ΚΕΕΛΠΝΟ από ειδικό κωδικό του Υπουργείου Υγείας, η δε διαχείριση των χρημάτων γίνεται από τα ίδια τα Κέντρα Αναφοράς. Η υφυπουργός Υγείας και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2013 όλα τα απολογιστικά στοιχεία των ετών 2008-2012 από τα Κέντρα Αναφοράς. Έκτοτε, αναμένεται η περαιτέρω χρηματοδότηση των εργαστηρίων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του αφΆ ενός μεν για την ανεπαρκή προβλεπόμενη επιχορήγηση για το 2013 και αφΆ ετέρου για την καθυστέρηση χρηματοδότησης των Κέντρων Αναφοράς και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στη διάγνωση του HIV/AIDS, στην έναρξη αγωγής, αλλά και στην παρακολούθηση των οροθετικών ασθενών. Επισημαίνεται ότι η διάγνωση και η επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης είναι μείζον θέμα δημόσιας υγείας με δεδομένη στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και την HIV επιδημία στο χώρο των χρηστών ενδοφλεβίων ν αρκωτικών ουσιών. Θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση έναρξη διαγνωστικών ελέγχων για HIV συνεπώς και την ανάλογη χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή