Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καρκινογόνες προσμείξεις βρέθηκαν και σε άλλη δραστική ουσία

24/9/2018 1:26:30 μμ
Ο ΕΜΑ επεκτείνει την έρευνα για NDEA πέρα από τη βαλσαρτάνη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επεκτείνει την επανεξέταση (review) των προσμείξεων στη βαλσαρτάνη, μετά την ανίχνευση πολύ χαμηλών επιπέδων Ν-νιτροζοδιαιθυλαμίνης (NDEA) σε άλλη δραστική ουσία, τη λοσαρτάνη, που παρασκευάζεται από την Hetero Labs στην Ινδία.


Η ανίχνευση αυτής της πρόσμειξης έγινε από τις γερμανικές αρχές, με αποτέλεσμα η επανεξέταση του ΕΜΑ να περιλαμβάνει πλέον φάρμακα που περιέχουν τέσσερις άλλες «σαρτάνες», δηλαδή την καντεσαρτάνη, την ιρβεσαρτάνη, τη λοσαρτάνη και την ολμεσαρτάνη.


Όλες αυτές οι δραστικές ουσίες, όπως και η βαλσαρτάνη, έχουν μια συγκεκριμένη δομή δακτυλίου (τετραζόλη), η σύνθεση της οποίας θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο σχηματισμό προσμείξεων, όπως το NDEA.


Σημειώνεται δηλαδή ο ΕΜΑ δεν θα εξετάσει εκείνα τα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας (ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτενσίνης-ΙΙ) που δεν διαθέτουν τετραζόλη.


Ωστόσο στην τρέχουσα έρευνα θα αναζητήσει και τον τρόπο με τον οποίο οι προσμείξεις αυτές εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της παρασκευής των σαρτανών, ο οποίος δεν έχει ακόμη πλήρως εξακριβωθεί.


Υπενθυμίζεται ότι τόσο η NDEA όσο και μια σχετική ένωση, η Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) ταξινομούνται ως πιθανά ανθρώπινα καρκινογόνα.

Η επέκταση της έρευνας σε άλλες σαρτάνες είναι προληπτική

Ο ΕΜΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η επέκταση της αναθεώρησης σε άλλες σαρτάνες είναι προληπτική και ότι με βάση τα ίχνη των ποσοτήτων NDEA στην παρτίδα λοσαρτάνης από την Hetero Labs, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ασθενείς.


Συνιστά μάλιστα στους ασθενείς να μη διακόπτουν τη θεραπεία τους με λοσαρτάνη ή άλλη σαρτάνη, χωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους, εξηγώντας ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για τον προσδιορισμό της έκτασης της μόλυνσης και κατά πόσο υπάρχουν προσμείξεις στα φάρμακα της σαρτάνης πάνω από τα επίπεδα που μπορεί να θεωρηθούν αποδεκτά.


Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις, καθόσον διατίθενται περισσότερες πληροφορίες και θα λάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας των ασθενών. Συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές, τους διεθνείς εταίρους και το EDQM για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με αυτά τα φάρμακα το συντομότερο δυνατόν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Περιέχει τη δραστική ουσία Ν-ακετυλοκυστεΐνη
Δεν έχουν αρνητική επίδραση στην έκβαση των ασθενών






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»