Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Καπηλεύονται τον όρο «φαρμακείο»

5/10/2023 1:03:45 πμ
Πουλώντας φάρμακα και δερμοκαλλυντικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκμετάλλευσης προϊόντων φαρμακείου έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύοντας ότι ορισμένοι βρίσκουν τρόπους είτε να ξεφεύγουν των ελέγχων είτε να εκμεταλλεύονται πιθανά κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία. 


Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κλιμάκιό της διενήργησε, έπειτα από καταγγελίες, έλεγχο με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. σε κατάστημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το οποίο, βάσει των καταγγελλομένων, πωλούσε φάρμακα ενώ δεν διέθετε σχετική άδεια φαρμακείου. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε η πώληση συνταγογραφούμενου φαρμάκου (αντιβίωση) και βρέθηκε πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων, για τα οποία απαιτείται συνταγογράφηση

Επιπρόσθετα, βρέθηκαν φάρμακα για τα οποία απαιτείται ειδική συνταγή ναρκωτικών (Lexotanil, Stedon, Hipnosedon, Xanax) και η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε κατάσχεση αυτών. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Αμφισβητούμενη είναι και η νομιμότητα μιας αλυσίδας καταστημάτων με επωνυμία που θυμίζει το αγγλικό drugstoreΣύμφωνα με το νόμο, κανένα κατάστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «φαρμακείο» χωρίς άδεια, με την απαγόρευση να περιλαμβάνει ρητά και τα παράγωγα της λέξης αλλά και μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες. Παρόλα αυτά η εν λόγω αλυσίδα διαθέτει σήμερα 13 υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές και προάστια της Αθήνας, πουλώντας διάφορα είδη ομορφιάς και υγιεινής, ανάμεσα στα οποία και δερμοκαλλυντικά που παραδοσιακά διατίθενται στα φαρμακεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)