Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Καμία εκκρεμότητα από τον τομέα της Υγείας για την καταβολή της επόμενης δόσης

3/7/2013 8:20:38 πμ
Μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη 2/7, Γεωργιάδης και τρόικα το επιβεβαιώνουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έχει προγραμματισθεί να καταθέσει ο νέος υπουργός Υγείας στους επικεφαλής της τρόικας το σχέδιο για τη μείωση των υποδομών του ΕΣΥ, περιλαμβανομένου του λουκέτου σε σειρά μικρών νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ η πρώτη συνάντηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου, επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στα θέματα των δαπανών του πολύπαθου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τωνδύο μερών αποφασίσθηκε να υποβληθούν σε "κούρεμα" της τάξης περίπου των 400 εκατ. ευρώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για όλο το 2013, ενώ συμφωνήθηκε επίσης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη οικονομική επιβάρυνση ή περικοπή παροχών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα δύο μέρη αναγνώρισανότι η κατάσταση με τις περικοπές των παροχών και την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων έχει φτάσει στο μη παρέκει.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύθηκε έναντι των επικεφαλής της τρόικας να επιταχύνει τα μέγιστα τη διαδικασία εκταμίευσης ποσού ύψους 1,7 δισ. ευρώ το οποίο λιμνάζει, προκειμένου να αποπληρωθούν τάχιστα οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα - πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, προκειμένουνα μην αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν την λειτουργία τους εξαιτίας του "κουρέματος" στο οποίο θα υποβληθούν οι σχετικές οφειλές του Οργανισμού.Μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των επικεφαλής της τρόικας αποφασίσθηκε ακόμη να τοποθετηθούν ιδιώτες ελεγκτές και λογιστές στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ελέγχονται σταθερά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι δαπάνες και τα έσοδα του Οργανισμού.

Τέλος, ο ίδιος ο ?δωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα ως προς τις υποχρεώσεις της χώρας μας στον τομέα της Υγείας, η οποία να θέτει εν αμφιβόλω την έγκαιρη και πλήρη καταβολή της επόμενης δόσης, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο μερών.


Πηγή: ygeia360.gr

Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συνάντηση με την τρόικα πήγε πάρα πολύ καλά, ως προς τις προβλεπόμενες πράξεις, δηλαδή τα prior actions που είχαμε, και δεν έχει μείνει καμιά απολύτως εκκρεμότητα. Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία. Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις».


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρόκειται να γίνει με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι: «Είναι γνωστό το μέτρο. Το έχουμε ανακοινώσει. Για τώρα θα γίνει το claw back αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού Λαού έως και το τελευταίο Ευρώ».


Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν νέες πηγές εσόδων για τον Οργανισμό, διασαφήνισε ότι: «Στην παρούσα φάση δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο. Θα το δούμε αν χρειαστεί στο μέλλον».


 


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή