
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η 1η Ημερίδα «Women in Surgery», που διοργανώθηκε από την Kalteq S.A.
Στο επίκεντρο της ημερίδας -που πραγματοποιήθηκε στο Ellinikon The Experience Park με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών του ιατρικού και χειρουργικού κλάδου στην Ελλάδα- βρέθηκαν οι προκλήσεις και οι επιτυχίες των γυναικών στον χειρουργικό τομέα, σε έναν χώρο κατ' εξοχήν ανδροκρατούμενο, όπου ορατά και αόρατα εμπόδια επηρεάζουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας των γυναικών.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώνονται οι φωνές των χειρουργικών και επεμβατικών ειδικοτήτων για να βοηθήσουν τις νεότερες γενιές να έχουν ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική τους εξέλιξη και να σπάσουν τα στερεότυπα των ανδροκρατούμενων ειδικοτήτων όπως είναι η Καρδιοχειρουργική, η Ουρολογική, η Ορθοπεδική κ.ά.
Ενδεικτικά, στην Ελλάδα μόλις το 1% των γυναικών επιλέγουν χειρουργική ειδικότητα μετά τις σπουδές Ιατρικής, μόλις το 9% των μελών της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Καρδιάς Θώρακος Αγγείων είναι γυναίκες και υπάρχει μόνο μία γυναίκα Νευροακτινολόγος.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Kalteq, Δρ Παναγιώτης Καλαφατάς, «έχουμε την ευκαιρία, με την παρουσία μας εδώ, να τιμήσουμε τη γυναίκα χειρουργό όπως της αξίζει και να αναδείξουμε όχι μόνο το έργο της, αλλά και την ισχυρή προσωπικότητά της».