Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ο Δημήτρης Αλιμπέρτης στα «Best in Pharmacy Awards 2022»
«Η μεγάλη συμμετοχή των εταιρειών και το επίπεδο της κριτικής επιτροπής αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου ΣΥΦΑΚ
Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΠΦΣ
Μετά τις παραιτήσεις των αντιπροέδρων Αλέξανδρου Τσαπέκου και Γιάννη Δαγρέ
PIF Greece: Δεν θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς
Τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας καταγγέλλουν ως στρεβλή τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης

Καλοκαιρινή γρίπη: 1 στους 5 χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο

7/9/2022 2:15:58 πμ
Τα αυξημένα κρούσματα ανήκαν στον τύπο Α
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκε στις 5/9, το περασμένο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου έχει καταγραφεί πενταπλάσιος αριθμός κρουσμάτων γρίπης σε σύγκριση με τον αριθμό που είχε δηλωθεί κατά το αντίστοιχο δίμηνο, το τελευταίο καλοκαίρι προ της πανδημίας. 

Ειδικότερα, από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, δηλώθηκαν μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) 174 κρούσματα γρίπης (εκ των οποίων τα 86 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα με μοριακό έλεγχο PCR και τα 88 με αντιγονικό τεστ). Την ίδια περίοδο το 2019 μέσω του ΣΥΔΝ είχαν δηλωθεί 37 κρούσματα γρίπης, ενώ το χρονικό διάστημα 2020-2021 δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα γρίπης όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά καθόλη την περίοδο γρίπης.

Όλα τα κρούσματα της γρίπης αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας, κυρίως έφηβους ή νεαρούς ενήλικες που μολύνονταν με το στέλεχος Α(Η3Ν2) και νοσούσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ή και μετά. Το ξέσπασμα της νόσου καταγράφηκε πιο έντονο την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Από τα δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, 160 ήταν Έλληνες (92%) και 14 αλλοδαποί (8%) από εννέα χώρες, όλες από το Βόρειο Ημισφαίριο. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 22 έτη, ενώ 10 κρούσματα ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Το 58% των κρουσμάτων ήταν άνδρες.

Οι περισσότεροι από όσους μολύνθηκαν, εμφάνισαν ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ωστόσο υπήρξαν και ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Από τα 174 δηλωθέντα κρούσματα γρίπης, τα 35 (20%) νοσηλεύτηκαν, ενώ 2 ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Με βάση τη μόνιμη κατοικία ή την προσωρινή κατοικία τους, οι 143 περισσότεροι ασθενείς (ποσοστό 82,2%) ήταν από την περιφέρεια Αττικής, ενώ τα 172 κρούσματα ανήκαν στον τύπο Α της γρίπης και δύο στον τύπο Β.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το νέο βιβλίο του γιατρού - λογοτέχνη Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
Από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer


Σχετικά άρθρα

Έκθεση Headway: Το 4% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε. δαπανάται για την αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε ένα νέο κύμα ψυχικών διαταραχών
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Η Novo Nordisk Hellas εντείνει την προσπάθειά της για ενημέρωση σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
«The Lancet Diabetes & Endocrinology»: Η μελέτη ADAPT δείχνει τη θεραπευτική αξία των αντλιών ινσουλίνης
Έδειξε βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία