Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καλιφόρνια: Η παρακεταμόλη μπορεί να χαρακτηριστεί "πιθανώς καρκινογόνα"

24/1/2020 4:56:22 μμ
Παρά τις αντίθετες οδηγίες του FDA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα από τα πιο κοινά αναλγητικά-αντιπυρετικά φάρμακα σε ολόκληρη την υφήλιο, η παρακεταμόλη, μπορεί να ενταχθεί στη λίστα των πιθανών καρκινογόνων ουσιών στην Καλιφόρνια, παρά τις αντίθετες κατευθύνσεις του FDA.

Σύμφωνα με το Associated Press και το USA Today, η ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Καλιφόρνια εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, μετά από μετα-ανάλυση 133 μελετών, ορισμένες από τις οποίες έδειξαν ότι υπάρχει μια μικρή σύνδεση του φαρμάκου με κάποιες μορφές καρκίνου, αν και όπως σημειώθηκε «είναι δύσκολο να απομονώσει κανείς τη χρήση του φαρμάκου από άλλους καρκινογόνους παράγοντες, π.χ. το κάπνισμα».

Μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο που έχει αξιολογήσει την παρακεταμόλη το 1990 και το 1991 δεν έβγαζαν συμπεράσματα που να δικαιολογούν την ένταξή της στη λίστα. Παράλληλα, ο FDA τονίζει ότι το φάρμακο είναι γνωστό ότι προκαλεί -μεταξύ άλλων- ηπατική βλάβη αν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, αλλά ο χαρακτηρισμός του ως καρκινογόνο είναι λανθασμένος, παραπλανητικός και παράνομος κατά τον ομοσπονδιακό νόμο.

Πάντως εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αξιολόγησης Κινδύνων Υγείας της Καλιφόρνια δήλωσε ότι από το 2011 υπήρχαν ενδείξεις για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με τη χρήση παρακεταμόλης. Η επιστημονική επιτροπή της πολιτείας θα προχωρήσει σε δημόσια ακρόαση την άνοιξη, ώστε να ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόταση του ΠΦΣ που «πέρασε» από τους εμπλεκόμενους φορείς
Σύνολο 233 σκευάσματα παρουσιάζουν προβλήματα επάρκειας






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»