Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Κ. Λουράντος: Απελπιστικές οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων

10/1/2022 4:00:09 μμ
Ενώ δεν λειτουργεί η on line πλατφόρμα του ΕΟΦ που δηλώνονται τα ελλειπτικά φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αβάσταχτη είναι πλέον η καθημερινότητα για τους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς εξαιτίας των πολλαπλών ελλείψεων σε φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας χρήσης και κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ελλείψεις που καταγράφονται αφορούν:
  • αντιβιοτικά
  • παυσίπονα
  • κορτιζόνες
  • εισπνεόμενα.
Κοντολογίς πρόκειται για φάρμακα ιδιαίτερα απαραίτητα την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, εξαιτίας τόσο των εποχικών λοιμώξεων όσο και της ιδιαίτερης αύξησης των κρουσμάτων COVID-19.

Με ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ επισημαίνει πως: «Οι ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο. Καλούμε το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να παρέμβουν άμεσα, διότι εν καιρώ πανδημίας η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών».

Μιλώντας στο f.daily, o πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Λουράντος αποδίδει αυτές τις ελλείψεις κυρίως στο γεγονός της μείωσης της τιμής τους αλλά και παράλληλα και της εορταστικής περιόδου κατά τις οποίες πολλές φαρμακοβιομηχανίες υπολειτουργούν.

«Ο ΕΟΦ είναι υποχρεωμένος από τον ιδρυτικό του νόμο να καλύπτει επαρκώς την ελληνική αγορά και τους ασθενείς με φάρμακα. Αυτή τη στιγμή επιδιδόμαστε καθημερινά σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια των φαρμακείων μας με αντιβιοτικά, παυσίπονα, κορτιζόνες και εισπνεόμενα. Κύρια αιτία παραμένει η μείωση της τιμής αυτών των σκευασμάτων που έχει ως αποτέλεσμα τις παράλληλες εξαγωγές τους».

Όπως συμπλήρωσε ο Κ. Λουράντος το τελευταίο διάστημα δεν λειτουργεί ούτε η σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, μέσα από την οποία οι φαρμακοποιοί δήλωναν on line και σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πάντως θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη που μίλησε στον Αθήνα 9,84 και είπε: «οι ελλείψεις που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε συγκεκριμένα φάρμακα οφείλονται στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων


Σχετικά άρθρα

Έξαλλος ο ΠΦΣ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών
Απαντά με επιχειρήματα γιατί τα ΦΥΚ πρέπει να διανέμονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία
17,5 εκατ. θα πάρουν τα φαρμακεία για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό
Η σχετική πλατφόρμα για τους φαρμακοποιούς θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο
Αδύνατη η χορήγηση ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστές οι φαρμακευτικές εταιρείες