Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Ισχυροί σύλλογοι με σχέδιο δράσης θα φέρουν λύσεις στα προβλήματά μας»

26/7/2023 3:41:49 πμ
'Aρθρο του Γιάννη Καβαλάρη στο περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος με αφορμή τις προσεχείς εκλογές στον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα θέματα που ήταν και είναι ψηλά στην ατζέντα της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, οι μνημονιακοί νόμοι που αφορούν τα φαρμακεία, τα e-pharmacies και η σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. 

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν την εποχή των μνημονίων εκτόξευσαν την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, ενώ οδήγησαν σε ένα ωράριο ίδιο με τα super market, στην ελεύθερη τιμή των ΜΗΣΥΦΑ, στην είσοδο επενδυτών και στη δημιουργία –μικρών προς το παρόν– αλυσίδων. 

Αναφορικά με τα e-pharmacies, η πλειονότητα αυτών κανιβαλίζει τις τιμές, πουλώντας στη χονδρική τιμή (ή και κάτω από αυτή), αλλά το κύριο πρόβλημα είναι ότι πάει να παγιωθεί η αντίληψη στην κοινωνία ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά φαρμακεία. 

Όσον αφορά τη σύμβαση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το πρόβλημα είναι πως υπάρχει σταθερή τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, οι εταιρείες όμως είναι ελεύθερες να πωλούν στα φαρμακεία σε ό,τι τιμή θέλουν, ακόμα και πάνω από την τιμή του ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν προϊόντα που δεν μπορούν να διακινηθούν από όλα τα φαρμακεία, καθώς η εκτέλεση των παραπεμπτικών καθίσταται ζημιογόνα.

Οι προτάσεις μας

Οι λύσεις για τα παραπάνω ζητήματα απαιτούν κατΆ αρχάς ισχυρούς συλλόγους με «ζωντανές» γενικές συνελεύσεις και σχέδιο δράσης.
  1. Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι απόρροια της τάσης να θεωρείται το φάρμακο εμπόρευμα με όσους το παράγουν και το διακινούν να αποζητούν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η απαγόρευση των εξαγωγών όλων των φαρμάκων ανεξαιρέτως που εισάγονται στη χώρα, για πάντα. Είναι το πρώτο βήμα για ώστε το φάρμακο να πηγαίνει στον ασθενή που το χρειάζεται, την ώρα που το χρειάζεται και δωρεάν.
  2. Απαιτείται οργάνωση και πιέσεις για να «ξηλωθούν» οι μνημονιακοί νόμοι, καθώς ο μόνος στόχος αυτών είναι να κλείσουν πολλά φαρμακεία αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών, οι οποίοι οδηγούνται στην καταστροφή.
  3. Θα πρέπει να καταργηθεί ο όρος «e-pharmacy» για όλους (φαρμακοποιούς και μη φαρμακοποιούς). Ηλεκτρονικά φαρμακεία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο τα φυσικά καταστήματα φαρμακείων που αδειοδοτούνται από τις κατά τόπους περιφέρειες. Αυτά που εμφανίζονται ως e-pharmacy ουσιαστικά εμπορεύονται παραφαρμακευτικά και καλλυντικά είδη, τα οποία υπάρχουν και στα φαρμακεία. Αυτή η δραστηριότητα όμως σε καμία περίπτωση δεν τους δίνει τα χαρακτηριστικά του φαρμακείου, το οποίο υπάρχει για να υπηρετεί τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού.
  4. Στη σύμβαση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα πρέπει –εκτός της σταθερής τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ– να οριστεί και σταθερή χονδρική τιμή, ειδάλλως δεν μπορούμε να μιλάμε για «συλλογική» σύμβαση, αφού η εμπορική πολιτική των εταιρειών πετά μεγάλο αριθμό φαρμακείων εκτός της συμβάσης.
Το φαρμακείο του μέλλοντος για εμάς είναι το φαρμακείο που θα απελευθερωθεί από την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, θα διαθέτει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό και ο φαρμακοποιός θα είναι επιστήμονας και όχι επιχειρηματίας. Αυτό όμως απαιτεί ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές. Έως τότε θα παλεύουμε για τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών ενάντια στις αλυσίδες φαρμακείων, τους επενδυτές και τα εξοντωτικά ωράρια.

Το άρθρο του Γ. Καβαλάρη, υποψηφίου με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος #194 στην ενότητα: «Η επόμενη 3ετια του ελληνικού φαρμακείου: στόχοι, οράματα & διεκδικήσεις».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)