Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


IQVIA: Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη των γενόσημων και βιο-ομοειδών φαρμάκων

23/1/2024 11:37:04 μμ
Και αύξηση των παγκόσμιων δαπανών για φάρμακα κατά 5-8%
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της IQVIA για τη χρήση των φαρμάκων παγκοσμίως, μεγάλες θα είναι οι απώλειες τα επόμενα χρόνια για τα φάρμακα που χάνουν την πατέντα τους, λόγω της δυναμικής εισαγωγής στην αγορά νέων βιοομοειδών και γενόσημων φαρμάκων. 


Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο προβλέπει απώλειες ύψους 192 δισ. δολαρίων έως το 2028, με τα 133 δισ. δολάρια εξ αυτών να αφορούν μικρά μόρια και τα 59 δισ. δολάρια να αφορούν βιολογικά φάρμακα. Η εξοικονόμηση κόστους που προσφέρουν τα γενόσημα και τα βιο-ομοειδή δίνουν στις υπεύθυνες εταιρείες την ευκαιρία να αναπτυχθούν, ωστόσο, όπως καταγράφουν οι ερευνητές, δεν είναι βέβαιο πώς θα γίνει η μετάβαση από τα καθιερωμένα πρωτότυπα φάρμακα στα αντίγραφά τους, καθώς έχει συμβεί ένα πρωτότυπο φάρμακο που έχει χάσει την πατέντα του να συνεχίζει να σημειώνει υψηλές πωλήσεις, γιατί το κοινό δεν προτίμησε το αντίγραφο.


Αναφορικά με τις δαπάνες για φάρμακα παγκοσμίως, αυτές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5-8%, φτάνοντας τα 2,3 τρισ. δολάρια έως το 2028, ενώ η χρήση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% και να φτάσει τις 3,8 τρισ. καθημερινές δόσεις έως το 2028, 400 εκατ. λιγότερες από το 2023.


Οι θεραπευτικές κατηγορίες που σημειώνουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι σύμφωνα με την έκθεση η ανοσολογία, η ενδοκρινολογία και η ογκολογία ενώ τα επόμενα 5 χρόνια οι μεγάλες τάσεις θα είναι επίσης: οι εξειδικευμένες θεραπείες, τα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα και τα εμβόλια γρίπης, θεραπείες για τη διαχείριση λιπιδίων, το νευρικό σύστημα και την ψυχική υγεία, ο διαβήτης και τα μυοσκελετικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εντοπίστηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας μετά από καταγγελία
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Σχετικά άρθρα

Abbott: 20,4% ανάπτυξη μόνο από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη
Η εταιρεία αύξησε τις οικονομικές της προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους
Sanofi: Επενδύει 400 εκατ. ευρώ στην Ινδία
Και ενισχύει το προσωπικό που διαχειρίζεται ψηφιακά εργαλεία και ΑΙ
«Executive Program in Pharmaceutical Management - E.Ε.Φα.Μ.»
Για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών