Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ιλινόις: Διευρύνονται τα δικαιώματα συνταγογράφησης στους φαρμακοποιούς

25/7/2022 3:05:39 πμ
Νομοθετήθηκε η χορήγηση προληπτικών θεραπειών κατά του HIV από τα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην πολιτεία του Ιλινόις υπογράφτηκε νόμος που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να χορηγούν προληπτικές θεραπείες κατά του HIV. Η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει από το νέο έτος και ακολουθεί την τάση διαφόρων κυβερνήσεων των ΗΠΑ να διευρύνουν τις αρμοδιότητες των φαρμακοποιών στη συνταγογράφηση φαρμάκων. 

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να διεξάγουν σχετικά τεστ, καθώς και να χορηγούν τα λεγόμενα PrEP ή PEP φάρμακα που ενδείκνυνται σε άτομα υψηλού κινδύνου μόλυνσης, πριν και μετά την έκθεση στον ιό HIV αντίστοιχα. 

Προκειμένου οι φαρμακοποιοί να παρέχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, θα πρέπει να περάσουν από ένα σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να λάβουν μια «εντολή» από ιατρό ή από τη μονάδα υγείας της κομητείας. Η εντολή αυτή δίνεται στο φαρμακείο άπαξ και από εκεί και πέρα ο φαρμακοποιός θα είναι σε θέση αυτόνομα να κρίνει αν θα χορηγήσει ή όχι τη θεραπεία, βάσει πρωτοκόλλου. Στο νόμο προβλέπεται επίσης αποζημίωση για τους φαρμακοποιούς που θα προσφέρουν την εν λόγω υπηρεσία. 

Σύμφωνα με το Pharmacy Times, στόχος του νέου μέτρου είναι να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης, αλλά και να σωθούν χιλιάδες ζωές, δεδομένου ότι το Ίδρυμα AIDS του Σικάγο εκτιμά ότι 1300 άνθρωποι στο Ιλινόις ετησίως μαθαίνουν ότι προσβλήθηκαν από τον ιό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη