Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Ιλινόις: Διευρύνονται τα δικαιώματα συνταγογράφησης στους φαρμακοποιούς

25/7/2022 3:05:39 πμ
Νομοθετήθηκε η χορήγηση προληπτικών θεραπειών κατά του HIV από τα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην πολιτεία του Ιλινόις υπογράφτηκε νόμος που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να χορηγούν προληπτικές θεραπείες κατά του HIV. Η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει από το νέο έτος και ακολουθεί την τάση διαφόρων κυβερνήσεων των ΗΠΑ να διευρύνουν τις αρμοδιότητες των φαρμακοποιών στη συνταγογράφηση φαρμάκων. 

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να διεξάγουν σχετικά τεστ, καθώς και να χορηγούν τα λεγόμενα PrEP ή PEP φάρμακα που ενδείκνυνται σε άτομα υψηλού κινδύνου μόλυνσης, πριν και μετά την έκθεση στον ιό HIV αντίστοιχα. 

Προκειμένου οι φαρμακοποιοί να παρέχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, θα πρέπει να περάσουν από ένα σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να λάβουν μια «εντολή» από ιατρό ή από τη μονάδα υγείας της κομητείας. Η εντολή αυτή δίνεται στο φαρμακείο άπαξ και από εκεί και πέρα ο φαρμακοποιός θα είναι σε θέση αυτόνομα να κρίνει αν θα χορηγήσει ή όχι τη θεραπεία, βάσει πρωτοκόλλου. Στο νόμο προβλέπεται επίσης αποζημίωση για τους φαρμακοποιούς που θα προσφέρουν την εν λόγω υπηρεσία. 

Σύμφωνα με το Pharmacy Times, στόχος του νέου μέτρου είναι να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης, αλλά και να σωθούν χιλιάδες ζωές, δεδομένου ότι το Ίδρυμα AIDS του Σικάγο εκτιμά ότι 1300 άνθρωποι στο Ιλινόις ετησίως μαθαίνουν ότι προσβλήθηκαν από τον ιό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Την καθημερινή αγωνία των φαρμακοποιών αναλύει η Β. Λαζαροπούλου
Υπονόησε ότι έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους ασθενείς εδώ και 2 χρόνια


Σχετικά άρθρα

Εξαφανίστηκαν από τα ράφια αμοξικιλλίνη και παιδικά εμβόλια
Την καθημερινή αγωνία των φαρμακοποιών αναλύει η Β. Λαζαροπούλου
Στο παρά πέντε η διάταξη για τους εμβολιασμούς Covid-19 στα φαρμακεία
Ο Αδ. Γεωργιάδης στοχεύει να καλύψει και άλλα αιτήματα του κλάδου
FIP: Στοχεύει στην ισότιμη διαχείριση του πόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών
Και παρέχει στους φαρμακοποιούς τα απαραίτητα στοιχεία και εκπαιδευτικά εργαλεία