Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


iGEM Athens 2020: Διακρίθηκε για την παραγωγή βαφής χωρίς τοξικά

15/7/2021 11:20:12 πμ
Με τη στήριξη της CSL Behring Hellas συμμετείχε στο Διαγωνισμό iGEM 2020
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η CSL Behring Hellas υποστήριξε τη συμμετοχή της φοιτητικής ομάδας iGEM Αthens 2020 στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2020.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές από το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο για το project MORPHÆ, καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Βίντεο Προώθησης στο διαγωνισμό.

Το θέμα που απασχόλησε την ομάδα είναι η τοξικότητα των βαφών που χρησιμοποιούνται σε πολυπληθή προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στόχος του project ήταν η παραγωγή ενός καινοτόμου χρωματισμένου και βιοδιασπώμενου υλικού που θα μπορεί να αντικαταστήσει τα υλικά που επικαλύπτονται με τοξικές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βαφές. 
Η ομάδα έκανε χρήση βακτηριακών στελεχών που παρουσιάζουν δομικό χρώμα όταν σχηματίζουν βιοφίλμ. Επέλεξαν τη βακτηριακή κυτταρίνη, ένα ανθεκτικό βιοπολυμερές, η παραγωγή του οποίου σχεδιάστηκε να μεταφερθεί από άλλα παράγωγα στελέχη.
Η διαδικασία αυτή επικυρώθηκε από προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα, για να προβλεφθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση του δομικού χρώματος (περισσότερα για το project εδώ).

H Μαριάννα Κωνσταντινίδη, γεν. διευθύντρια της CSL Behring στην Ελλάδα, δήλωσε: «Η CSL Behring δεσμεύεται να προωθεί την επιστημονική γνώση, να προάγει την αριστεία και να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια σε μελλοντικούς ερευνητές. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη διάκριση της Ομάδας iGEM Athens 2020 και που μπορέσαμε να στηρίξουμε μια τόσο δημιουργική και ικανή ομάδα Ελλήνων φοιτητών που ακούραστα υλοποίησαν ένα εξαιρετικό και δύσκολο project. Τους συγχαίρουμε για τη διάκριση».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών παρουσίας και συνολικής προσφοράς
Η εταιρεία επικοινώνησε τις μεγάλες αλλαγές που έχει υλοποιήσει στα προϊόντα της






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της